Składniki:
2 torebki ryżu,
30 dag chudego bekonu,
olej,
kilkanaście śliwek suszonych bez pestek,
szklanka soku pomidorowego lub warzywnego,
troche startego sera żółtego,
sól, pieprz,
majeranek.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Sliwki umyć w ciepłej wodzie i każdą przekroić na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami ryż, bekon i śliwki, posypując pieprzem i majerankiem. Spodnią i wierzchnią warstwę stanowić powinien ryż. Polać to sokiem warzywnym, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
Jak podawać?
Podawać na gorąco, z surówką, np. z czerwonej kapusty lub porów. Można też dodać do zapiekanki fasolę z puszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | troszkę |
Autor | @ga |