Zapiekanka z boczku, ryżu i śliwek

Przepis kulinarny

Składniki:

2 torebki ryżu,
30 dag chudego bekonu,
olej,
kilkanaście śliwek suszonych bez pestek,
szklanka soku pomidorowego lub warzywnego,
troche startego sera żółtego,
sól, pieprz,
majeranek.

Jak przyrządzić?

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Bekon pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Sliwki umyć w ciepłej wodzie i każdą przekroić na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami ryż, bekon i śliwki, posypując pieprzem i majerankiem. Spodnią i wierzchnią warstwę stanowić powinien ryż. Polać to sokiem warzywnym, posypać startym serem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut.

Jak podawać?

Podawać na gorąco, z surówką, np. z czerwonej kapusty lub porów. Można też dodać do zapiekanki fasolę z puszki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćtroszkę
Autor @ga

Zapiekanka z boczku, ryżu i śliwek: Podobne przepisy

Zapiekanka z boczku, ryżu i śliwek: wypróbuj również

Powiązane Tematy