Sk艂adniki:
9 bulek kajzerek, 35 dag czeresni, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 11/2 szklanki mleka, 15 dag masla, 11/2 szklanki smietany 22%, 11/2 cytryny, szczypta soli, 1 lyzka margaryny, 1 lyzka bulki tartej
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Czeresnie umyc, odsaczyc, usunac ogonki i pestki. Z bulek okroic skorke, a miazsz namoczyc w mleku,nastepnieodcisnac i zemlec.
2. Bialka oddzielic od zoltek. Maslo utrzec z cukrem pudrem, dodawac po jednym zoltku i nadal ucierac. Polaczyc z miazszem, sokiem i skorka z 1/2 cytryny, smietana oraz czeresniami. Z bialek i soli ubic sztywna piane i delikatnie wymieszac z masa.
3. Forme wysmarowac margaryna, posypac bulka tarta i wylozyc mase. Zapiekac okolo 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C. Podawac zaraz po upieczeniu. Mysle ze bedzie wam smakowalo ;)
Uwagi:
Suflet mozna podawac z waniliowa bita smietana lub polany sosem waniliowym. :0
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 85 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | 艣rednia |
Autor | Martyna |