Suflet z czeresniami

Przepis kulinarny

Składniki:

9 bulek kajzerek, 35 dag czeresni, 4 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 11/2 szklanki mleka, 15 dag masla, 11/2 szklanki smietany 22%, 11/2 cytryny, szczypta soli, 1 lyzka margaryny, 1 lyzka bulki tartej

Jak przyrządzić?

1. Czeresnie umyc, odsaczyc, usunac ogonki i pestki. Z bulek okroic skorke, a miazsz namoczyc w mleku,nastepnieodcisnac i zemlec.
2. Bialka oddzielic od zoltek. Maslo utrzec z cukrem pudrem, dodawac po jednym zoltku i nadal ucierac. Polaczyc z miazszem, sokiem i skorka z 1/2 cytryny, smietana oraz czeresniami. Z bialek i soli ubic sztywna piane i delikatnie wymieszac z masa.
3. Forme wysmarowac margaryna, posypac bulka tarta i wylozyc mase. Zapiekac okolo 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 C. Podawac zaraz po upieczeniu. Mysle ze bedzie wam smakowalo ;)

Uwagi:

Suflet mozna podawac z waniliowa bita smietana lub polany sosem waniliowym. :0

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania85 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Autor Martyna

Suflet z czeresniami: Podobne przepisy

Suflet z czeresniami: wypróbuj również

Powiązane Tematy