Składniki:
składniki na 1,1kg:
50 dag mąki,15 dag masła,1 szklanka cukru pudru,3 żółtka,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 łyżek śmietany,2 łyżeczki cukru waniliowego,30 dag marmolady albo dżemu,1-2 łyżki bułki tartej do obsypania blachy.
Jak przyrządzić?
Mąkę przesiać, dodać 3/4 szklanki cukru pudru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać masło, posiekać nożem, pośrodku zrobić dołek, wlać żółtka rozmieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części;jedną rozwałkować, włożyć do posmarowanej i posypanej bułką tartą blachy, nakłuć widelcem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 200 stopni C na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika rozsmarować marmoladę i przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 25-30 minut w temperaturze 190 stopni C(przy czym ogień powinien być większy z góry niż z dołu). Po przestudzeniu ciasto można posypać resztą cukru pudru lub polukrować, sporządzając lukier z pozostałych białek i cukru pudru.
Uwagi:
RADAW ten sam sposób można przygotować ciasto z masą serowąą, makową,jak również z różnymi świeżymi owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 85 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | piegusek |