Składniki:
kości wędzone od schabu ½ kg
marchew 1 średnia szt.
seler ½ średniej szt.
woda 2,5 l
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5-6 ziarnek
chrzan 1 mały słoiczek
śmietana kwaśna 18% 300 ml
mąka 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
czosnek 3 ząbki
biała kiełbasa surowa ½ kg
jajka ugotowane na twardo.
Jak przyrządzić?
Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w cząstki warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę połączoną z mąką. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut. Następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Autor | gastrosfera |