Pstrąg pieczony - Przepis

Przepis kulinarny

Pstrąg jest rybą o delikatnym i wykwintnym smaku, a właściwe przyrządzenie nie wymaga ani kuchennej wirtuozerii, ani dużych pieniędzy.

Składniki:

- 2 pstrągi; nie większe niż 30 dkg każdy, nie mniejsze niż 25 dkg (dla nie mających czasu, lub nie lubiących sprawiania ryby - tuszki pstrąga, choć na talerzu to się nie prezentuje doskonale),
- tymianek, lub wymiennie rozmaryn (ostrzejszy smak), lub mięta (świeży zapach), ale zawsze najlepsze są świeże zioła,
- sól,
- ew. biały pieprz
- masło - 2 łyżki,
- cytryna.

Jak przyrządzić?

1) Zaczynamy od tego, że ryba musi być oczywiście świeża, co możemy stwierdzić w sklepie zapachowo i wzrokowo. Ryba musi być pozbawiona przykrego zapachu powszechnie kojarzonego z nieświeżą rybą, a jej oko musi być z bystrym, a nie mętnym spojrzeniem. To takie podstawowe oznaki świeżej ryby.

2) Musimy sprawić rybki. Patroszymy je, co nie jest zbyt skomplikowane w przypadku pstrąga, następnie odcinamy boczne skrzela i górne. Teraz przystępujemy do skrobania - najlepiej robić to w miejscu, gdzie pole rażenia rybich łusek będzie ograniczone, gdyż pryskają na wszystkie strony bez możliwości kontroli z naszej strony. Nóż wycieramy w papierowy ręcznik, który zmieniamy w miarę potrzeby. Teraz myjemy rybki pod bieżącą wodą. Można wyjąć kręgosłup - jeśli sądzimy, że sprawnie nam to pójdzie. W przypadku pstrąga nie jest to trudne, bo po tych wszystkich operacjach, jakich już dokonaliśmy, powinien zacząć sam lekko odchodzić. Wystarczy podważyć go od spodu i delikatnie, ale zdecydowanie podciągać od dołu, a następnie odciąć z dwóch stron - przy głowie i przy ogonie. Jeśłi to nastręcza trudności nie do pokonania, zrezygnujmy - po upieczeniu sam będzie łatwo odchodził, tyle że przy jedzeniu będzie więcej zabiegów.

3) Najtrudniejsza praca za nami. Porządkujemy przy pomocy ręczników papierowych nasze pole pracy. Teraz pstrągi skrapiamy wewnątrz cytryną, solimy całe, wcierając sól również w skórę, tak samo postępujemy z niezbyt dużą ilością pieprzu. do brzuszków wkładamy po kilka gałązek tymianku. Wkładamy do lodówki na 20 - 30 min.

4) Po wyjęciu z lodówki dokładamy do brzuszków po 1/4 łyżki masła. Pakujemy szczelnie w wysmarowaną masłem folię i wkładamy do dobrze nagrzanego (200 0c) piekarnika. Notujemy w pamięci godzinę. Pieczemy przez 20 min.

5) W "czasie wolnym" możemy przyrządzić sałatę, a białe wino włożyć do lodówki. Umyć ręce dokładnie najpierw w ciepłej, później zimnej wodzie. Nacieramy umyte dłonie resztkami wyciśniętej do ryby cytryny. Później krem do rąk. (Zwłaszcza nadobne Panie zachęcam do pamiętania o tym szczególe).

6) Po tym czasie zaglądamy do piekarnika. Odwijamy folię, roztopionym masłem polewamy wierzch ryb i podkręcamy lekko temp. na wyższą (250). Zostawiamy folię nie zakrytą. Tak trzymamy jeszcze 5-7 min., troszkę się przypieką, a masło zostanie wchłonięte przez rybę.

7) Wyjęty z piekarnika pstrąg roztacza subtelny zapach. Szybko aranżujemy podanie ryby i bezwłocznie zasiadamy do jej degustacji...

Potrzebne przybory:

Naprawdę ostry nóż, papierowe ręczniki do regularnego sprzątania po wszystkich fazach pracy, kawałek cytryny do usunięcia zapachu ryby z rąk.

Jak podawać?

Pstrąg jest rybą delikatną i wykwintną. Ma bardzo delikatny smak, który nie powinien być zagłuszony przez jakikolwiek dodatek towarzyszący pstrągowi. Dlatego najczęściej podaje się go z ziemniakami z wody, zieloną sałatą - delikatnie doprawioną (tym razem bez czosnku) i cytryną w ósemkę krojoną; jako jedyny dopuszczony alkohol: białe wytrawne wino. I raczej nie zmieniajmy tych zasad - bo to smak i czar ryby ma dominować nad wszystkimi innymi smakami.(ja upraszczając sobie koordynację działań, ugotowane wcześniej kartofle, wkładam z rybą do piekarnika, (patrz przepis kartofle z folii do ryby) w ten sposób wszystko jest gotowe jednocześnie do wydania.

Uwagi:

Można śmiało podawać osobom na diecie. Mężczyzna mięsożerny zaspokoi apetyt dopiero przy drugim pstrągu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje2 porcje
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt15 zł

Pstrąg pieczony: Podobne przepisy

Pstrąg pieczony: wypróbuj również

Efektowny pstrąg w zielonym majonezie

... Główną potrawą wigilijną na wielu polskich stołach jest karp. A może chciałabyś w tym roku delikatnie zmodyfikować tę tradycję. Karp wcale nie jest najsmaczniejszą rybą, a do pstrąga mu daleko ... . Pstrąg w zielonym majonezie wygląda bardzo ...

dawno temu

Pieczony boczek na zimny dzień

... Warto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... Są trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego ... obiadu nie zajmie ci wiele czasu. Po trzecie, ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... Co jest doskonałym pomysłem na niedzielny obiad, przyjęcie rodzinne, spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną randkę we dwoje lub piknik z dziećmi? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna – pieczony kurczak ... w przyrządzeniu i wydaje się, że zniosą ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... Nieubłaganie wielkimi krokami zbliża się niedzielny obiad, a twoja rodzina nie może patrzeć już na pieczonego kurczaka? Nie bój się zaryzykować i idź o krok dalej w swoich kulinarnych poszukiwaniach ... , które sprawdzają się w smażeniu, ...

dawno temu

Jak zrobić pieczone pomidory?

... Pomidory z grilla są smaczne i stanowią doskonałą alternatywę dla szaszłyków. Świetnie pasują do pieczonej kiełbasy. Wprawdzie jest dopiero środa, ale miło już pomyśleć o sobotnim odpoczynku. Wyobraź ... sobie: woda, las, ty, ukochany i... ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki w mundurkach - jak zrobić taki przysmak?

... Ziemniaki pieczone są pyszne, ziemniaki pieczone w mundurkach to prawdziwe niebo w gębie, a ziemniaki pieczone w mundurkach z sosem serowym to już po prostu rozkosz. Stwórz w swojej kuchni coś ... . Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ...

dawno temu

Pstrąg w galarecie - pyszne danie na świąteczny stół

... Zastanawiasz się co jeszcze przygotować w tym roku na świąteczny stół? Może rybę, rybę w galarecie, a dokładniej pstrąga w galarecie, jeszcze dokładniej  - w galarecie koperkowej. To oryginalne danie na pewno będzie smakowało całej rodzinie. ...

dawno temu

Gęś pieczona - dla całej rodziny

... Jak dawno temu jadłaś gęś? Już nie pamiętasz, prawda? A może warto przypomnieć sobie stare, dobre czasy. Przepis na pieczoną gęś wcale nie jest skomplikowany. Wprawdzie ptak musi dość długo przebywać w piekarniku, ale nakarmisz nim ośmioosobową ...

dawno temu

Pieczone jabłka - najlepszy deser

... Pieczone jabłka to doskonały, lekkostrawny deser, jeśli oczywiście zrezygnujemy z wielu dodatków. Ale jest piątek, nie myślmy o ascezie lecz o prawdziwej kulinarnej rozpuście. Zdobądź kilka cennych składników i przygotuj słodkości, którym nikt ...

dawno temu

Schab pieczony na trzy sposoby

...   Czy nie chodzi za Wami ostatnio (wiem, że to brzmi głupio:) sztuka mięsa? Taka mocno przyprawiona, z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach środkiem? Za mną tak. I to koniecznie pieczona ... Czy nie chodzi za Wami ostatnio (wiem, że to ...

dawno temu

Jak zrobić sos do pieczonych ziemniaków?

... Sos do pieczonych ziemniaków sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze. Co może być przyjemniejszego w taki mroźny zimowy dzień, niż jedzenie pysznych rumianych ziemniaczków, polanych pachnącym sosem? Pewnie znalazłoby się kilka rzeczy, ale nie ulega ...

dawno temu

Pieczona kaczka z jabłkami

... A może masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Jak często jesz pieczoną kaczkę? No właśnie, pora to zmienić. Przygotowanie takiego poważnego dania wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko znać kilka sztuczek, które ...

dawno temu

Łosoś pieczony z pieczarkami

... Oto jeszcze jedna propozycja na wigilijny wieczór. Przygotowując łososia pieczonego z pieczarkami na pewno sprawisz rodzinie wielką radość. W końcu świąteczne przysmaki to jeden z ważnych elementów tego czasu, a dzięki nim możesz osiągnąć coś ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki - jak zrobić, by były pyszne?

... upiec. Tak przyrządzone są po prostu pyszne. A robi się je naprawdę łatwo. Jedyny minus to dosyć długi czas pieczenia. Ale są rzeczy, na które warto czekać. ... upiec. Tak przyrządzone są po prostu pyszne. A robi się je naprawdę łatwo. Jedyny ...

dawno temu

3 proste metody pieczenia jabłek

... Jednym z najprzyjemniejszych aspektów jesieni jest aromatyczny zapach pieczonych jabłek, unoszący się w całym domu. Przy pomocy tego owocu przygotujesz nie tylko zdrowe przekąski i wykwintne desery ... tłuszczu – takiego jak masło. Rozgrzej ...

dawno temu

Karp wigilijny - pieczony na złoto

... Zawsze smażysz wigilijnego karpia? A pomyślałaś żeby tym razem coś zmienić? Karp oczywiście być musi, ale może tak pieczony? To danie naprawdę zasługuje, by zyskać tytuł najsmaczniejszej potrawy świątecznej. Pomyśl tylko: ryba, migdały, orzechy, ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z twarogiem

... Jeśli nie masz czasu i ochoty stać w kuchni, przygotuj coś naprawdę szybkiego. Pieczone ziemniaki z twarogiem to właśnie taki przepis. Nie napracujesz się zbytnio, a danie jest bardzo dobre. Znów sprawdza się stara zasada, że najlepsze jest to, ...

dawno temu

Powiązane Tematy