Ta sama podstawa może dać zupełnie inne doznania smakowe. Jeśli nie cierpisz panierki na schabowym, smażenia na smalcu, jesteś ciągłym poszukiwaczem nowych smaków - to propozycja dla Ciebie!
Składniki:
- 4 kotlety schabowe z kostką,
- 2 łyżki masła plus 1 łyżka oleju,
- zioła wg własnego upodobania, najlepiej kilka rodzajów,
- 1/2 szklanki wywaru mięsno-jarzynowego.
Jak przyrządzić?
1) Kotlety przygotowywujemy w fazie początkowej tak jak panierowane, tzn. rozbijamy, nacinamy itd, aż do solenia.
2) Nacieramy mieszanką wybranych ziół (np. jałowiec 2 ziarenka, rozmaryn, szałwia)Zostawiamy na 1/2 godz. w chłodnym miejscu.
3) Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz i kładziemy kotlety. Obsmażamy je na rumiano z obu stron w ciągu kilku minut.
4) Zmniejszamy ogień i wlewamy bulion. Przykrywamy pokrywką. Tak smażymy kilka minut. Przewacamy na drugą stronę i próbujemy sos. Dodajemy, czego nam smakowo brakuje (sól, ziółka).Jeszcze kilka minut cierpliwości. Jeśli sos zanadto wyparował, dolewamy nieco wody, ale ostrożnie z ilością. Sos musi być na dnie.
5) Po kilkunastu minutach mięso jest gotowe do podania. Spróbujcie, czy widelec lekko wchodzi w kotlety. Jeśli nie, trzeba jeszcze chwilę poddusić pod przykrywką.
Jak podawać?
Z ryżem lub kluskami kładzionymi. Świetnym dodatkiem są pieczarki z patelni. (patrz przepis)
Uwagi:
Najsmaczniejsze są prosto z patelni. Jeśli nie macie domowego bulionu, możecie podlać wodą. Wówczas wskazane jest dodanie do duszenia 1/2 cebuli drobno skrojonej, ew. śladowo czosnku, zamiennie nieco (1 płaska łyżeczka) powidel śliwkowych, lub 2-3 śliwki suszone. Zdecydowanie odradzam użycie kostki rosołowej. Zepsuje smak potrawy.
W ten sposób przyrządzony kotlet (dodatki również) można odgrzać bez utraty dobrych smaków.
Tak samo można przyrządzić kotlety cielęce. Jednak bez dodatku śliwek.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 16 zł |