W polskiej tradycji najczęściej podajemy schabowego z kapustą. Długo gotowaną i tłustą. Ja robię tzw. "krótką kapustę". W tym wydaniu zaostrza smak, a jednocześnie jest znacznie lżejsza od tradycyjnej.
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 4 łyżki smalcu lub masła,
- garstka kminku,
- woda.
Jak przyrządzić?
1) Przyniesioną kapustę krótko i dokładnie płuczemy. Po odciśnięciu kroimy na 3 cm kawałki.
2) Na patelni mocno rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy kapustę, z której, lojalnie uprzedzam, okropnie pryska woda na wszystkie strony. Kilkakrotnie przewracamy na patelni aż się lekko zrumieni.
3) Wrzucamy zawartość patelni do garnka. Dorzucamy kminek, nieco wody i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
4) Odkrywamy, mieszamy, próbujemy. Jest zdecydowanie kwaśna. Ale może jej brakować soli.
5) Tak zmacerowaną podajemy do kotleta schabowego panierowanego.
Uwagi:
Tak przyrządzona kapusta jest bardzo wyrazista w smaku, więc nie dajemy jej wiele.
Znakomicie pasuje do wszelkiej smażonej, duszonej czy pieczonej wieprzowiny.
Nie dodajemy w czasie gotowania nic, ponadto, co podałam. Ma być taka bardzo "surowa" w smaku.
Właściwie nie nadaje się do jedzenia solo, ale może być początkiem bardziej wyrafinowanych i tradycyjnych kapustnych dań, jeśli przygotujemy jej nieco więcej.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 2 zł |