Rzecz bardzo tania i bardzo pyszna. Zawsze chętnie zjadany, bo trafia do smaku wszystkim.
Składniki:
- 3 jajka,
- 1/2 szklanki mąki,
- 5 łyżek wody,
- masło do smażenia (oliwa),
- sól, cukier.
Jak przyrządzić?
1) Jajka w temp. pokojowej dzielimy na białka i żółtka.
2) Żółtka ucieramy z mąką i kilkoma łyżkami wody (temp. pokojowa) na jednolitą,dość gęstą masę. Dodajemy szczyptę soli i szczyptę cukru. Puryści omletu uważają,że mąki wsypuje się tyle, ile zabiorą żóltka i nie dodają ani grama wody. Masa powinnabyć pulchna, o konsystencji nieco gęściejszej niż kogiel-mogiel.
3) Białka ubijamy na sztywną pianę.
4) Na patelni rozpuszczamy masło i rozprowadzamy je na całej powierzchni.Patelnia musi być bardzo dobrze nagrzana, ale nie paląca masła.
5) Na pianę kładziemy utarte żółtka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość.Ciasto wykładamy na patelnię i rozpościeramy równo na całej powierzchni.Przykrywamy pokrywką na kilka minut.
6) Podnosząc lekko brzeg ciasta, sprawdzamy stan przyrumienienia. Jeśli jest apetycznieprzyrumienione przekładamy na drugą stronę. To może przysporzyć nieco kłopotu.Grzybek jest duży i trzeba to zrobić jednym zdecydowanym ruchem. Potrafi się przy tej operacjitrochę połamać, co na szczęście nie ma wpływu na smak.
7) Po kilku minutach smażenia na drugiej stronie wykładamy na duży talerz.
Jak podawać?
Z cukrem lub z konfiturami.
Uwagi:
Czasami wydaje się przydatne dołożenie masła po przełożeniu ciasta na drugą stronę.
Staramy się utrzymywać taką samą temperaturę podczas całego czasu smażenia.
Sam placek nie ma dużo kalorii. Dodatki mogą tę sytuację radykalnie zmienić.
Za pierwszym razem niekoniecznie wyjdzie olśniewająco. Ale to tylko kwestia wprawy.Patelnia o średnicy co najmniej 24 cm.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1-2 porcje |
Kaloryczność | niedużo |
Przybliżony koszt | 1 zł |