Prawdziwie wytworne danie. Czarodziejski smak. Bardzo wytworny i cenionyna całym świecie - dla Polaków jeszcze ciągle możliwy do zrobienia w domuz uzbieranych własnoręcznie grzybów.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 1 płaska łyżka masła,
- 1 płaska łyżka dobrego oleju do smażenia,
- 1/3 opakowania śmietany 18%,
- sól.
Borowiki w śmietanie - przepis z tego wydania.
Jak przyrządzić?
1) Mięso myjemy i rozkrawamy wzdłuż, a następnie (jeśli lubimy mniejsze porcje) 1 raz w poprzek,starając się aby kawałki mięsa były zbliżone do siebie wielkością.
2) Na gorącą patelnię z bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczem kładziemy mięso.Smażymy 3-4 min. po każdej stronie. Powinny być ładnie zrumienione.
3) Zmniejszamy ogień na mały. Teraz solimy mięso po obu stronach wg uznania i dokładamyprzygotowane uprzednio grzyby. Śmietanowe borowiki mieszamy dobrze z mięsemi trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut - tak aby smaki przeniknęły sie nawzajem.Jeśli widzimy, że jest nieco za mało śmietany lub nadto zgęstniała pod wpływem temperatury,dodajemy ją teraz. Wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Jak podawać?
Najlepszym dodatkiem będzie makaron - dość szerokie wstążki.
Wydaje się, że każdy dodatek poza natką zielonej pietruszki jest zbędny.
Uwagi:
Do tego dania możemy użyć innego mięsa - ale zawsze powinno być delikatne w smaku oraz wysokiej jakości.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 60 zł |