Trzymając się jednego przepisu - na pieczenie rostbefu - przygotujemy znakomitą przystawkę.Oczywiście rostbef jako danie główne i rostbef jako przystawka, nie powinny się spotkać na jednym obiedzie.Wersja zimna jest często bardziej ceniona przez amatorów wołowiny niż ta ciepła.
Składniki:
- upieczony kawałek rostbefu ok. 30 dkg,
- jarzyny z octu - np. kalafior, korniszony, kapary, grzyby,
- sosy zimne jak: tatarski, żurawinowy, chrzanowy.
Jak przyrządzić?
1) Upieczony kawałek rostbefu powinien być dobrze schłodzony. Kroimy go na możliwie najcieńsze plastry.
2) Układamy je na półmisku. Dekorujemy jarzynami z octu. Oddzielnie podajemy zimne sosy.
Jak podawać?
Na półmisku. Z pieczywem i masłem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |