Brzmi dziwnie, prawda? Jest pyszne, orzeźwiające w smaku. Lekkie. Alternatywadla naszych stereotypowych wyobrażeń o spaghetti - które na stole pojawia się niemal zawsze w jakiejś wersji pomidorowej.
Składniki:
- połowa opakowania spaghetti,
- 3 pory (spore),
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina (ok. 200 g),
- starta skórka z 1 cytryny,
- sok z jednej limetki,
- 1 łyżeczka grubej musztardy,
- oliwa z oliwek lub olej,
- sól,
- biały pieprz,
- ser do posypania (najlepiej parmezan).
Jak przyrządzić?
1) Spaghetti gotujemy tak jak zawsze.
2) Pory (części jasne - do lekko zielonej włącznie) dzielimy na spore słupki,a następnie kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Czosnek rozdrabniamy.
3) Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy por, czosnek i ziarna sezamu.Obsmażamy na dość dużym ogniu 3-4 min., a następnie zalewamy winem.Dusimy na wolniejszym ogniu ok. 10 min., doprawiając kolejnymi składnikami.
4) Dodajemy musztardę, sok z limetki, skórkę cytrynową, sól i pieprz. Całość dobrzemieszamy i próbujemy. Jeśli osiągnęliśmy harmonię smaku, dokładamy ugotowane spaghetti i mieszamy dobrze całość.
Jak podawać?
Natychmiast. Oddzielnie podając ser do posypania.
Uwagi:
Jeśli dodacie wino musujące, całą potrawa stanie się łagodniejsza w smaku.Jeśli lubicie rzeczy ostrzejsze - nie żałujcie pieprzu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |