Mała przystawka. Lekka i orzeźwiająca. Nie próbowaliście jeszcze małż?Może ten przepis zainspiruje was do pierwszych prób.
Składniki:
- 10 dkg ugotowanych małży (ze słoika lub mrożonych) lub 30 dkg małży mrożonych w skorupach,
- 1 pomarańcza,
- 2 owoce kiwi,
- kilka małych listków szpinaku lub roszponki,
- 1 mały kieliszek koniaku,
- 5 dkg twarożku chrzanowego,
- sól, pieprz biały.
Jak przyrządzić?
1) Myjemy starannie liście roszponki lub nieduże, młode liście szpinaku.Owoce kiwi kroimy na plasterki, a potem część z nich na ćwierćplasterki.
2) Jeśli mamy małże ze słoika - wyjmujemy je i osączamy. Jeśli mrożonew skorupkach - wrzucamy je na wrzątek na kilka minut (3-4). Z tych, które sięotworzyły wyjmujemy małże. Zamknięte wyrzucamy.
3) W miseczce mieszamy 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy z kieliszkiem koniaku.Polewamy tym sosem małże i dajemy im nieco poleżeć w tej zalewie.
4) Serek chrzanowy (twarożek) doprawiamy 2-3 łyżkami soku z pomarańczy, solą i pieprzem.
5) Przygotowywujemy 4 porcje w niedużych naczyniach. Na dnie układamy kilka ćwiartekkiwi, na nich kładziemy małże. Na zakończenie kładziemy łyżkę doprawionego serka. Z boku kilkalistków roszponki lub nieduże liście szpinaku, połówki kiwi. To samo możemy oczywiście podać w jednymdużym naczyniu, aby każdy mógł sobie nakładać wg własnego gustu wybrane składniki.
Jak podawać?
Przed podaniem schładzamy całość w lodówce co najmniej 30 min.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 30 zł |