Nie spotkamy go w menu wykwintnej restauracji. Sporadycznie występuje w potrawach o większej ilości składników.Najchętniej jedzony sezonowo, gdy jeszcze młody i delikatny. Dodatek kopru czyni go lżejszym dla naszych żołądków.Dodaje szczególnego aromatu i smaku.
Składniki:
- 1/2 kg bobu,
- gałązka kopru,
- 1 łyżka masła,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Bób gotujemy w sporej ilości osolonej wody, do której wrzucamy małą łyżeczkę masła.
2) Gdy jest miękki, odlewamy i stawiamy garnek z powrotem na ogniu. Wrzucamy pozostałe masłoi delikatnie, drewnianą łyżką przewracamy ziarna bobu. Wlewamy sok z cytryny. Solimy i skręcamynieco pieprzu. Pozostawiamy na chwilę, by smak dojrzał.
3) Wykładamy na miskę. Ci, którzy uważają, że podaje się jedynie obrany bób, najpierw obierają goze skórek. Potem doprawiają do smaku cytryną, pieprzem i solą. Myślę jednak, że w wydaniuplenerowym podanie bobu "au naturel" jest jak najbardziej na miejscu.
Jak podawać?
Wykładamy na miskę. Podajemy spodki na skórki. Obficie posolony i osypany pieprzem wybornie smakuje do piwa.
Uwagi:
Znakomity na popołudnie letnie jako niezobowiązująca przegryzka. Pośród wielu innych lub solo.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 9 zł |