Świetnie pasuje do łagodnych, gotowanych mięs i ryb. Nadaje ostrości potrawomi uzupełnia ich naturalny smak. Mam wrażenie, że dość rzadko stosowany jestw naszych kuchniach. Dzisiaj polecam go do ozorków. Ale spróbujcie podać gonp. do kotletów ziemniaczanych zamiast klasycznego sosu grzybowego.
Składniki:
- 2 szklanki wywaru z mięsa lub ryby,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 12 korniszonów,
- sól,
- szczypta cukru,
- ew. śmietana.
Jak przyrządzić?
1) Do garnuszka wlewamy 1 szklankę wywaru. Korniszony kroimy na drobne talarki.Wkładamy do wywaru i gotujemy, aż staną się kiekkie.
2) Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy stanie sie gorące, wsypujemy 2 łyżki mąkii smażymy na lekko złoty kolor. Odstawiamy z ognia i wlewamy wolno drugą szklankę wywaru.Mieszamy cały czas, aby nie utworzyły się grudki. Ostateczna ilość wlanego wywaru zależyod tego jakiej gęstości sos lubicie. Gdy masa jest jednolita wlewamy do niej ugotowane korniszony.
Całość doprawiamy śmietaną w wybranej przez nas ilości. Solimy do smaku.
Jak podawać?
Sos ten znakomocie uzupełnia smak gotowanego mięsa lub ryby.
Dolewając wywar pamiętajcie, że zawsze łatwiej jest dolać płynu niż go odparować.
Uwagi:
Możecie zrezygnować ze śmietany i pozostawić sos tylko na zasmażce.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 6 zł |