Należy je zrobić chociaż raz w sezonie. Jeśli nie udało się grzybobranie, na pewno kupimy je bez kłopotu na targu lub wracając z weekendu poza miastem.
Składniki:
- 1 kg kurek, lub innych leśnych grzybów,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżki mąki,
- 1 op. śmietany (zawartość tłuszczu wg własnego uznania),
- sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Kurki czyścimy z piasku i korzonków. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki, tak by wszystkie były mniej więcej równe. Płuczemy wszystkie bardzo starannie i osączamy z wody.
2) Na patelni dusimy przez chwilę drobno pokrojoną cebulę w maśle. Gdy stanie się miękka i szklista, wrzucamy przygotowane kurki. Całość dusimy ok. 20 min. pod przykryciem, przewracając je na patelni co jakiś czas.
3) Gdy staną się miękkie, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę mieszamy z mąką i wylewamy na patelnię. Jeśli lubicie nieco gęstszą konsystencję, możecie zwiększyć ilość mąki.
Jak podawać?
Jako dodatek do mięs wszelakich. Znakomite do kotletów ziemniaczanych lub ryżu. Komponują się na wiele sposobów, np. jako farsz do tarty. Solo – dla przepadających za nimi – tak jak ja. Wtedy nieco zielonej pietruszki na wierzch i kawałek chleba.
Uwagi:
Jeśli przygotowujemy grzyby z sitkiem pod kapeluszem, staramy się myć je jak najkrócej. Uważając, aby kapelusze nie nasiąkły wodą.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | trochę |
Przybliżony koszt | 18 zł |