Sos serowo- kurkowy popularny jest we Francji, bo kurki, ze względu na delikatny aromat i dość twardy miąższ, mają tam wielu zwolenników. Grzyby te najłatwiej znaleźć w lasach iglastych, w pobliżu sosen i świerków. Rosną gromadnie, po kilka sztuk obok siebie. Możemy je smażyć, zapiekać, dusić. Podnoszą smak zup, sosów, farszów, wybornie smakują z jajecznicą. Jednak najlepiej w sosie serowym z kopytkami.
Składniki:
Na sos:
0,5 kg kurek,
10 dag wędzonej szynki,
1 cebula,
15 dag żółtego sera,
4 łyżki masła,
szklanka śmietany 18%,
0,5 pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz.
Na kopytka:
80 dag ugotowanych ziemniaków,
25 dag mąki,
2 jajka,
sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, większe przekroić na pół.
Szynkę i cebulę pokroić w kostkę.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Dwie łyżki masła rozgrzać na patelni, dodać szynkę i cebulę i razem podsmażyć.
Następnie, gdy cebula puści sok i się zeszkli, dodać kurki i dusić całość 15 minut.
Przyprawić solą i pieprzem, dodać pokrojoną natkę i jeszcze chwilę smażyć.
Pozostałe masło rozpuścić na drugiej patelni, dodać ser, śmietanę i mieszać aż powstanie gęsty sos.
Sos połączyć z kurkami, szynką i cebulą.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, rozłożyć w naczyniu, poczekać aż przestygną.
Na stolnicę posypaną odrobiną mąki wyłożyć ziemniaki, wysypać mąkę.
Dodać jajka, doprawić solą i wyrobić ciasto.
Z ciasta uformować dość cienki wałek i kroić kopytka.
Wrzucać na lekko osolony wrzątek, gotować do wypłynięcia kopytek na powierzchnię garnka.
Wyjmować łyżką cedzakową i od razu, ciepłe układać na talerzach.
Jak podawać?
Kopytka podawać z sosem serowo- kurkowym, udekorowanym natką pietruszki.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |