Jesienią nasze zapotrzebowanie na witaminy wzrasta. Warto, przynajmniej raz na jakiś czas, zafundować sobie witaminową kurację wzmacniającą system immunologiczny. Koktajl skomponowany z pomidorów i selera uzbroi nas w zapas witamin i mikroelementów. Przygotowanie go zajmuje tylko chwilę. Świeże warzywa, zmiksowane tuż przed podaniem są znacznie smaczniejsze i zdrowsze niż najdroższy sok z kartonu czy butelki.
Składniki:
1 kg pomidorów,
1 jabłko,
3 łodygi selera naciowego,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Pomidory myjemy, wkładamy na chwilę do wrzątku, obieramy, kroimy w ćwiartki i czyścimy z pestek.
Jabłko myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy z nich pestki.
Łodygi selera dokładnie myjemy, odcinamy listki (przydadzą się do ozdobienia szklanek) i obieramy je ze zdrewniałych włókien.
Kroimy je na kawałki i miksujemy wraz z kawałkami pomidorów i jabłka.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Jak podawać?
Koktajl podajemy w wysokich szklankach, ozdobionych listkami selera.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |