Sernik to bardzo popularne ciasto, często przygotowywane na święta. Każdy ma swój ulubiony, upieczony przez babcię, mamę lub własnoręcznie. Moim numerem jeden jest sernik z masą kajmakową. Ma idealnie kremową konsystencję, jest puszysty, delikatny, a masa ze skondensowanego mleka dodaje słodkiego smaku. Jest łatwy w wykonaniu, nie wymaga długotrwałego ucierania masy serowej.
Składniki:
Masa:
1 kg białego sera naturalnego President,
szklanka cukru,
4 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki soku z cytryny,
150 g gęstej śmietany kremówki (36%),
puszka skondensowanego słodzonego mleka (może być już gotowe, ugotowane),
cukier waniliowy.
Ciasto:
szklanka mąki,
1/3 kostki masła lub margaryny,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki cukru.
Tłuszcz do smarowania formy,
bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki dodać proszek do pieczenia, zimne masło, żółtka, śmietanę i dwie łyżki cukru.
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny.
Puszkę mleka gotować dwie godziny w garnku z wodą lub kupić już gotowe, ugotowane.
Do naczynia włożyć ser, cukier, jajka, mąkę, śmietanę, sok z cytryny, cukier waniliowy i wszystkie składniki wyrobić mikserem.
Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim dno tortownicy (uprzednio posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą).
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, piec 10 minut.
Następnie ciasto wyjąć z piekarnika, na spód wyłożyć masę serową, a na wierzch zachowując niewielkie odstępy łyżką układać masę kajmakową.
Piec około 1 godziny.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |