Roladki drobiowe to doskonałe danie na świąteczny obiad. Po obfitej, ale postnej kolacji wigilijnej wolimy zjeść kawałek dobrze przyprawionego mięsa. Suszone pomidory, orzechy włoskie i czosnek nadają niezwykłego aromatu kurzym piersiom, a masło i ser sprawiają, że suche zazwyczaj mięso z tej części kury jest bardziej soczyste i kruche.
Składniki:
70 dag piersi z kurczaka,
20 dag suszonych pomidorów,
15 dag żółtego sera,
15 dag szynki,
2 jaja,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
bułka tarta,
15 dag orzechów włoskich,
sól czosnkowa,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Piersi z kurczaka rozbić na cienkie plastry, posmarować miękkim masłem, posypać solą czosnkową i pieprzem.
Suszone pomidory pokroić w paski, szynkę i ser w plasterki.
Na filecie z kurczaka układać szynkę, ser i suszone pomidory, zwinąć w rulon.
Jajka rozkłócić widelcem, orzechy zemleć i połączyć z bułką tartą.
Roladki moczyć w jajku i obtaczać w panierce.
Formę do pieczenia wysmarować olejem i układać w niej mięso.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Jak podawać?
Podawać z warzywami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |