Jeśli przygotowujesz kolację sylwestrową u siebie w domu i koniecznie chcesz zaskoczyć gości nowym daniem, nie przepracowując się podczas jego przygotowania i nie tracąc czasu, mam coś dla ciebie. Zupa z serków topionych z dodatkiem aromatycznej szałwii, czosnku i białego wina będzie idealna. Do zupy proponuję grzanki z ostrą oliwą z papryczkami chili. Zupa ma wyrafinowany smak, ale uwaga... niestety jest bardzo tucząca.
Składniki:
4 kremowe serki topione gouda (100 g każdy),
ok. dwóch litrów bulionu lub ok. dwóch litrów wody i kostka rosołowa,
3 ząbki czosnku,
kilka listków szałwii,
kieliszek białego wytrawnego wina,
może być łyżka śmietany 18% do zup,
pieprz,
kilka kromek razowego chleba,
łyżka oliwy z chili.
Jak przyrządzić?
Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z pokrojonym w kosteczkę chlebem.
Chleb równomiernie polać oliwą z chili i wymieszać.
Bulion lub wodę z kostką rosołową zagotować.
Wrzucić obrany czosnek.
Serki pokroić na kawałki i wrzucić do wrzątku.
Przykręcić gaz i mieszając doprowadzić do rozpuszczenia serków.
Zupa powinna lekko zgęstnieć.
Wrzucić kilka skruszonych listków szałwii.
A po chwili wlać kieliszek wina.
Doprawić zupę pieprzem, ale nie za dużo - pamiętaj o ostrych grzankach z chili.
Sól nie będzie potrzebna, ponieważ serki topione są wystarczająco słone.
Zupę można zagęścić śmietaną, ale wtedy będzie jeszcze bardziej kaloryczna. Ja tego nie robię.
Grzanki na ostro powinny być już gotowe, więc wyjmujemy je z piekarnika.
Rozlewamy zupę do małych miseczek.
Jest tucząca i sycąca, więc wystarczą niewielkie naczynia.
Jak podawać?
Zupę podajemy z chrupiącymi grzankami.
Od razu, gorącą.
Możemy udekorować liściem szałwii.
Zamiast grzanek można podawać z makaronem sojowym lub jajecznym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 10 zł |