Krem to moja ulubiona konsystencja zupy. Dlatego często eksperymentuję ze smakami tworząc różne zupy-krem. Bazą dzisiejszej jest warzywny bulion, różyczki brokułów i zielony groszek – koniecznie mrożony, a nie z puszki, bo jest zdrowszy i smaczniejszy. By zupa była bardziej treściwa i aromatyczna, zmiksowałam ją z fetą, odrobiną czosnku i czarnym świeżym pieprzem. Do dekoracji posłużyły liście bazylii i ziarenka słodkawego czerwonego pieprzu. Krem jest lekki, ale pożywny, a smak za sprawą fety i przypraw zniewala. Przekonajcie się.
Składniki:
450 g różyczek brokułów (mrożonka),
200 g groszku zielonego (mrożonka),
ok. 1 litr bulionu,
270 g sera feta,
3 ząbki czosnku,
zmielony czarny pieprz.
Do dekoracji:
listki bazylii,
ziarenka czerwonego pieprzu.
4 pszenne tosty.
Jak przyrządzić?
Przygotuj litr warzywnego bulionu lub bulionu na białym mięsie – z indyka lub z kurczaka.
Ja wolę wersję wegetariańską.
Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw zamrożone różyczki brokułów, a po 3 minutach zielony groszek z mrożonki.
Następnie dokładamy trzy ząbki czosnku, odrobinę czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.
Najdłużej będą się gotowały brokuły.
Zdejmujemy z gazu.
Wrzucamy pokrojoną fetę i miksujemy zupę mikserem na krem.
W międzyczasie przygotowujemy ciepłe tosty.
Można także zrobić tosty z ciemnego pieczywa lub grzanki, jak kto woli.
Zupę rozlewamy do małych miseczek, bo jest sycąca i wystarczy odrobina, by się najeść.
Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i czerwonym, suszonym pieprzem.
Musi być to specjalnie suszony pieprz, który jest miękki bez gotowania.
Jak podawać?
Podajemy gorącą z ciepłymi tostami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |