Zupa krem brokułowo- groszkowa

Przepis kulinarny
Zupa krem brokułowo- groszkowa Zobacz 7 zdjęć

Krem to moja ulubiona konsystencja zupy. Dlatego często eksperymentuję ze smakami tworząc różne zupy-krem. Bazą dzisiejszej jest warzywny bulion, różyczki brokułów i zielony groszek – koniecznie mrożony, a nie z puszki, bo jest zdrowszy i smaczniejszy. By zupa była bardziej treściwa i aromatyczna, zmiksowałam ją z fetą, odrobiną czosnku i czarnym świeżym pieprzem. Do dekoracji posłużyły liście bazylii i ziarenka słodkawego czerwonego pieprzu. Krem jest lekki, ale pożywny, a smak za sprawą fety i przypraw zniewala. Przekonajcie się.

Składniki:

450 g różyczek brokułów (mrożonka),
200 g groszku zielonego (mrożonka),
ok. 1 litr bulionu,
270 g sera feta,
3 ząbki czosnku,
zmielony czarny pieprz.

Do dekoracji:

listki bazylii,
ziarenka czerwonego pieprzu.

4 pszenne tosty.

Jak przyrządzić?

Przygotuj litr warzywnego bulionu lub bulionu na białym mięsie – z indyka lub z kurczaka.

Ja wolę wersję wegetariańską.

Do gotującego się bulionu wrzucamy najpierw zamrożone różyczki brokułów, a po 3 minutach zielony groszek z mrożonki.

Następnie dokładamy trzy ząbki czosnku, odrobinę czarnego pieprzu i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw.

Najdłużej będą się gotowały brokuły.

Zdejmujemy z gazu.

Wrzucamy pokrojoną fetę i miksujemy zupę mikserem na krem.

W międzyczasie przygotowujemy ciepłe tosty.

Można także zrobić tosty z ciemnego pieczywa lub grzanki, jak kto woli.

Zupę rozlewamy do małych miseczek, bo jest sycąca i wystarczy odrobina, by się najeść.

Ozdabiamy listkami świeżej bazylii i czerwonym, suszonym pieprzem.

Musi być to specjalnie suszony pieprz, który jest miękki bez gotowania.

Jak podawać?

Podajemy gorącą z ciepłymi tostami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt20 zł

Zupa krem brokułowo- groszkowa: Podobne przepisy

Zupa krem brokułowo- groszkowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy