Jak ubarwić ciągnącą się w nieskończoność zimę? Choćby wprowadzając kolory do zwyczajnych klusków leniwych. Spośród kolorowych dodatków najcenniejszy jest szpinak, nawet mrożony, bo uzupełni naszą dietę o brakujące zimą składniki. Dlatego zielonych klusków powinniśmy przygotować najwięcej. Zestaw 3 kolorów leniwych spodoba się dzieciom, które czasem trudno namówić do przełknięcia szpinaku.
Składniki:
1 kg sera twarogowego,
2 duże ugotowane ziemniaki,
2 jajka,
2 żółtka,
1 ½ szklanki mąki pszennej,
szklanka mrożonego szpinaku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
½ łyżeczki soli.
Jak przyrządzić?
Ser mielimy.
Dodajemy jajka, żółtka, rozdrobnione ziemniaki oraz mąkę i dobrze urabiamy ręką.
Tak powstałe ciasto dzielimy na trzy części.
Pierwszą część ciasta rolujemy w wałeczki, a następnie kroimy na kawałki.
Drugą część ciasta ugniatamy z koncentratem pomidorowy, a trzecią z wcześniej rozmrożonym szpinakiem.
Czasem trzeba podsypać mąkę, by ciasto zbyt się nie lepiło.
Kolorowe ciasto rolujemy i kroimy na kawałki.
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę.
Do wrzątku wrzucamy kluski na kilka minut (do momentu aż wypłyną na powierzchnię).
Wyjmujemy cedzakiem.
Jak podawać?
Podajemy gorące, oprószone serem żółtym lub masłem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 17 zł |