Wielkanoc to wiosenne święto, w którym według tradycji nie może zabraknąć charakterystycznych potraw i wypieków. Tradycyjne wypieki to na pewno mazurki. Jest to wyłącznie polska specjalność, w innych krajach ich nie znajdziemy. Płaskie, ze słodkimi polewami i świąteczną dekoracją. Tę dekorację polubią zwłaszcza najmłodsi goście przy świątecznym stole.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki,
kostka masła,
0,5 szklanki cukru,
2 żółtka,
3 łyżki gęstej śmietany,
szczypta soli,
jajko do posmarowania.
Masa krówkowa:
40 dag krówek,
3 łyżki masła,
2 łyżki miodu.
Masa czekoladowa:
200 g czekolady mlecznej lub deserowej,
0,5 kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka.
Do dekoracji:
kolorowe wiórki,
galaretki w cukrze,
cukierki M&M's
lub inne, wedle uznania.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę, cukier i szczyptę soli.
Masło posiekać nożem i jednocześnie mieszać z pozostałymi składnikami.
Następnie szybko zagnieść ciasto rękami i włożyć do lodówki na około godzinę.
¼ schłodzonego ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na kształt formy.
Na wyłożonej pergaminem blasze rozłożyć ciasto, a z pozostawionej części uformować brzegi mazurka.
Brzegi posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Masa krówkowa:
Krówki, masło i miód podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając.
Jeżeli wytworzy się jednolita masa, zestawić z ognia i lekko przestudzoną wyłożyć na ostudzone ciasto.
Gdy masa zastygnie udekorować ją według uznania.
Ja posypałam ozdobnymi wiórkami.
Masa czekoladowa:
Wszystkie składniki rozpuścić, aż powstanie gładka masa i ciepłą wyłożyć na ostudzony mazurek.
Po zastygnięciu masy udekorować wg uznania.
Ja posypałam pociętymi galaretkami w cukrze i cukierkami M&M's, ponieważ taką dekorację kochają dzieci.
Dekoracja to indywidualna sprawa każdego z nas.
Mogą to być także kolorowe posypki, wiórki czekoladowe i kokosowe, owoce kandyzowane, migdały, lukier, figurki marcepanowe.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 33 zł |