W poszukiwaniu nowych smaków warto sięgnąć po wypróbowane przez miliony ludzi połączenia składników. Hinduskie zestawienia warzyw i przypraw zachwycają swoim smakiem. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a efekt wyśmienity. Kto chciałby choć na chwilę przenieść się w egzotyczne klimaty, powinien przygotować tę lekką przekąskę.
Składniki:
1 opakowanie placków ryżowych,
2 marchewki,
garść ugotowanej fasolki szparagowej,
1 mała cukinia,
1 czerwona papryka,
1 pęczek szczypiorku,
1 papryczka chili,
1 łyżeczka kuminu,
1 łyżeczka ziaren kolendry,
1 łyżeczka curry,
1 białko,
1 łyżka oliwy,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Cukinię, paprykę i marchewki myjemy.
Kroimy na cienkie paski.
Kumin i kolendrę wrzucamy na gorącą oliwę.
Przez 1 minutę smażymy przyprawy.
Dokładamy tam pokrojone warzywa, fasolkę i posiekane papryczki chili oraz curry.
Smażymy kolejne 2 minuty.
Odkładamy je na talerz.
Placki ryżowe po kolei moczymy przez 3-4 minuty w zimnej wodzie.
Rozkładamy je na desce i nakładamy paski warzyw, szczypiorek.
Doprawiamy solą, pieprzem i jeśli trzeba dodatkowo curry.
Zwijamy placki w cienkie rulony sklejając brzegi placków białkiem jajka.
Tak przygotowane roladki odkładamy na kilka minut, by podeschły.
Smażymy je w gorącym oleju 3 minuty z każdej strony.
Osączamy z tłuszczu i kroimy na połówki, pod kątem.
Małe kęski nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
Jak podawać?
Podajemy jako przystawkę lub dodatek do zupy.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 25 zł |