Orzeźwiająca sałatka na bazie rukoli, sałaty karbowanej i mięty, z szynką parmeńską, mozzarellą, pomidorami i miękkimi figami w słodkiej zalewie to idealna propozycja na upalny dzień. Mięta chłodzi, a połączenie słonej, cienko pokrojonej szynki ze słodkimi figami, które wprost rozpływają się w ustach, wydaje się być idealnym. Całość dopełnia słodko- ostry sos, który tworzą musztarda, miód i oliwa. Warto tego spróbować.
Składniki:
Kilka listków rukoli,
kilka listków sałaty karbowanej,
kilka czubków mięty,
8 pomidorów czereśniowych,
8 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej bez skóry i tłustych części,
5 fig w słodkiej zalewie z puszki,
6 małych kulek mozzarelli.
Sos:
pół łyżki musztardy z ziarnami gorczycy,
łyżka miodu,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Na brzegu talerza ułóż liście sałaty karbowanej, a w środku liście rukoli.
Zwiń w ruloniki szynkę parmeńską i ułóż na sałacie.
Przekrój na pół pomidory czereśniowe i połóż na sałacie.
Odsącz z zalewy mozzarellę i figi i ułóż je w całości pomiędzy szynką i pomidorami.
Talerz ozdób zerwanymi czubkami mięty.
Przygotuj sos.
Połącz musztardę z miodem i oliwą z oliwek.
Dobrze wymieszaj, żeby miód całkowicie połączył się z pozostałymi składnikami.
Dosól i dopieprz do smaku, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.
Uważaj z solą, gdyż szynka parmeńska jest bardzo słona.
Polej częścią sosu talerz z sałatką.
Pozostałą część zostaw w miseczce, można w niej maczać pieczywo podane do sałatki.
Jak podawać?
Podawaj bezpośrednio po polaniu sosem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 27 zł |