Sałatka z figami i szynką parmeńską

Przepis kulinarny
Sałatka z figami i szynką parmeńską Zobacz 9 zdjęć

Orzeźwiająca sałatka na bazie rukoli, sałaty karbowanej i mięty, z szynką parmeńską, mozzarellą, pomidorami i miękkimi figami w słodkiej zalewie to idealna propozycja na upalny dzień. Mięta chłodzi, a połączenie słonej, cienko pokrojonej szynki ze słodkimi figami, które wprost rozpływają się w ustach, wydaje się być idealnym. Całość dopełnia słodko- ostry sos, który tworzą musztarda, miód i oliwa. Warto tego spróbować.

Składniki:

Kilka listków rukoli,
kilka listków sałaty karbowanej,
kilka czubków mięty,
8 pomidorów czereśniowych,
8 plasterków cienko pokrojonej szynki parmeńskiej bez skóry i tłustych części,
5 fig w słodkiej zalewie z puszki,
6 małych kulek mozzarelli.

Sos:

pół łyżki musztardy z ziarnami gorczycy,
łyżka miodu,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Na brzegu talerza ułóż liście sałaty karbowanej, a w środku liście rukoli.

Zwiń w ruloniki szynkę parmeńską i ułóż na sałacie.

Przekrój na pół pomidory czereśniowe i połóż na sałacie.

Odsącz z zalewy mozzarellę i figi i ułóż je w całości pomiędzy szynką i pomidorami.

Talerz ozdób zerwanymi czubkami mięty.

Przygotuj sos.

Połącz musztardę z miodem i oliwą z oliwek.

Dobrze wymieszaj, żeby miód całkowicie połączył się z pozostałymi składnikami.

Dosól i dopieprz do smaku, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem.

Uważaj z solą, gdyż szynka parmeńska jest bardzo słona.

Polej częścią sosu talerz z sałatką.

Pozostałą część zostaw w miseczce, można w niej maczać pieczywo podane do sałatki.

Jak podawać?

Podawaj bezpośrednio po polaniu sosem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt27 zł

Sałatka z figami i szynką parmeńską: Podobne przepisy

Sałatka z figami i szynką parmeńską: wypróbuj również

Powiązane Tematy