To propozycja dla tych, którzy zamiast zupy i drugiego dania wolą na obiad zjeść sałatkę. Ta z bobem, podpieczonym boczkiem, fasolką szparagową, kozim serem i cebulką gwarantuje, że się najemy do syta. Różnorodne warzywa ułożone na liściach roszponki, endywii i radicchio kolorowo prezentują się na wiosennym stole. A mięsna wkładka w postaci słonego boczku być może sprawi, że do sałatki przekonają się ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa.
Składniki:
1 opakowanie (150 g) mieszanki sałat: roszponka, endywia kędzierzawa i radicchio,
200 g mrożonego bobu zielonego,
80 g zielonej ciętej fasolki szparagowej z puszki,
kilka pomidorów czereśniowych,
2 małe cebule,
pół żółtej papryki,
2 czerwone papryki pepperoni,
250 g wędzonego boczku,
100 g startego żółtego sera koziego,
ewentualnie sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Sałatę opłucz, osusz ściereczką i rozłóż na talerzu.
Do osolonej i wrzącej wody wrzuć bób.
Gotuj aż zmięknie.
Pokrój boczek i smaż na patelni, aż będzie rumiany i chrupiący.
Od czasu do czasu mieszaj, żeby wysmażył się z każdej strony.
W tym czasie na talerzu ułóż pomidory czereśniowe w całości.
W cienkie paski pokrój żółtą paprykę i rozłóż na talerzu.
Następnie tak samo pokrój paprykę pepperoni, usuwając najpierw gniazda nasienne.
Ułóż ją obok żółtej, żeby ładnie komponowały się kolory.
Otwórz puszkę i odsącz, fasolkę ułóż na półmisku.
Gdy boczek się już usmaży, odsącz go z tłuszczu i poukładaj na półmisku.
Na tym samym tłuszczu usmaż drobno pokrojoną cebulę.
Mieszaj ją od czasu do czasu.
Gdy będzie zeszklona, odsącz dokładnie z tłuszczu i ułóż na półmisku.
Ugotowany bób odsącz z wody i poukładaj na talerzu.
Zetrzyj ser kozi i posyp nim sałatkę.
Według mnie sałatki nie trzeba już doprawiać, ponieważ bób, boczek, ser i cebula są już słone.
Jak podawać?
Podawaj z razowym chlebem lub bez.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |