Kto nie próbował, powinien choć raz. Zwłaszcza w tym roku, gdy trudno znaleźć naprawdę smaczne, słodkie truskawki. Mokra wiosna im nie sprzyjała i jeśli już zapłaciliśmy krocie i mamy dobre owoce, potraktujmy je jak rarytas i zadbajmy o ich oprawę. Wystarczy tabliczka ciemnej oraz białej czekolady i prosty deser jest w naszym zasięgu.
Składniki:
1 kg truskawek,
1 tabliczka deserowej czekolady,
1 tabliczka białej czekolady,
3 łyżki wiórków kokosowych,
odrobina mleka.
Jak przyrządzić?
Truskawki myjemy.
Szypułki możemy zostawić, by owoce łatwiej się chwytało, lub wyjąć.
Czekolady podgrzewamy w dwóch małych rondelkach, dolewając podczas mieszenia odrobinę mleka, by masa nie była zbyt gęsta.
Kiedy czekolady się rozpłyną, wlewamy je do 2 miseczek, a do trzeciej wsypujemy wiórki kokosowe.
Podajemy truskawki wraz z gorącą czekoladą.
Każdy z gości dostaje pusty talerzyk i sam macza swoje owoce w czekoladzie, a potem w wiórkach.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |