Sałatka to dobra przekąska w upalny dzień. Świetna na kolację, a gdy temperatura przekracza 25 stopni, z powodzeniem zastąpi danie obiadowe. Lato to okres, kiedy możemy wykazać się pomysłowością w przygotowaniu sałatek, sprzyja nam różnorodność dostępnych młodych warzyw i owoców. Sałatka brokułowa jest sycąca. Smak chrupiącego, wędzonego boczku przełamuje delikatność warzyw.
Składniki:
1 brokuł,
15 dag wędzonego boczku,
15 dag pieczarek,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
20 dag makaronu wstążki,
10 dag żółtego sera,
pół łyżeczki oregano,
łyżeczka masła,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Brokuł opłukać.
Podzielić na różyczki.
Zalać osoloną, wrzącą wodą.
Gotować pięć minut.
Podczas gotowania nie przykrywać garnka, by brokuł zachował swój zielony kolor.
Po ugotowaniu przelać zimną wodą i zostawić na sicie, aby ociekł z wody.
Pieczarki, cebulę, czosnek obrać.
Pokroić i podsmażyć na łyżce masła.
Uważać, by czosnek nie zbrązowiał, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy.
Dodać sól, pieprz i oregano.
Dokładnie wymieszać.
Boczek pokroić w kostkę.
Usmażyć na patelni.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Do podsmażonego boczku dodać pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę.
Smażyć wszystko około 3 minut.
Następnie dodać brokuły i wszystkie składniki wymieszać.
Ugotowany makaron ułożyć na półmisku a wokół niego przygotowane składniki sałatki.
Posypać żółtym serem.
Jak podawać?
Podawać na ciepło lub zimno.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |