Ryby powinniśmy jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Jednak niektórych nie można do tego przekonać. Być może skusi was ryba w innej wersji. Sola w połączeniu z pachnącymi, delikatnymi kurkami i zapieczona z serem smakuje wybornie.
Składniki:
0,5 kg filetów z soli,
20 dag kurek,
łyżka masła,
cebula,
pół pęczka natki pietruszki,
0,5 szklanki słodkiej śmietany,
10 dag żółtego sera,
łyżka ziół prowansalskich,
łyżka mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić.
Opłukać pod bieżącą wodą.
Większe przekroić na pół, mniejsze w całości podsmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą.
Pod koniec smażenia dodać śmietanę i natkę pietruszki.
Przyprawić solą i pieprzem.
Rybę posolić.
Posypać ziołami prowansalskimi.
Oprószyć solą i pieprzem.
Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
Ser zetrzeć na tarce.
Na półmisku żaroodpornym ułożyć kurki.
Na nich poukładać rybę, następnie jeszcze trochę kurek na środek i wszystko posypać serem.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10 minut.
Jak podawać?
Podawać z surówką z kapusty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |