Rybę usmażoną w cieście piwnym warto przyrządzić na obiad ze znajomymi, a jeżeli komuś dawka piwa w cieście wydaje się niewystarczająca, śmiało można podać do ryby pełen kufel. Chrupiące, podsmażone ciasto i miękka, soczysta ryba w środku, a do tego smażone ziemniaki, warzywa z patelni i sałatka z pomidorów. Świetnie smakuje.
Składniki:
1 kg filetów np. z ryby karmazyn,
szklanka mąki,
szklanka piwa,
2 jajka,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
2 łyżki soku z cytryny,
tłuszcz do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filety przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pokropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać tłuszcz.
Smażyć rybę po 3 min. z każdej strony.
Do przesianej mąki dodać jajka, piwo, pół łyżeczki soli.
Ciasto rozrobić mikserem, musi być gęściejsze od ciasta naleśnikowego.
Jeżeli takie nie jest, można dolać jeszcze trochę piwa.
Zbyt rzadkie ciasto będzie spływać z ryby.
W cieście obtoczyć kawałki ryby i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie się zarumieni.
Jak podawać?
Podawać ze smażonymi ziemniakami, pomidorami lub podsmażonymi na patelni warzywami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 34 zł |