Podobno głąb z brokuła jest rewelacyjnym źródłem selenu i żelaza. Trzeba jeść surowe gałązki, kwiat pozostawiając do przetworzenia. To warzywo o wyrazistym smaku i potrzeba niewiele więcej, by powstała wyśmienita zupa. Dodatek kremowego sera z pleśniowym przerostem nadaje jej wyjątkowy charakter.
Składniki:
50 dag brokułów,
1 cebula,
2 łyżki stołowe masła,
1 duży ziemniak,
10 dag sera typu lazur,
szczypta startej gałki muszkatołowej,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
W dużym rondlu rozgrzewamy masło.
Dodajemy pokrojony w kostkę ziemniak i posiekaną w kostkę cebulę.
Przykrywamy i dusimy całość ok. 5 minut, następnie dokładamy pokrojone na mniejsze różyczki brokułów i znów dusimy pod przykryciem 5 minut.
Wlewamy 1 litr wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, odcedzamy je i miksujemy z odrobiną wywaru na gładką masę.
Nie przerywając miksowania dolewamy stopniowo resztę wywaru.
Wlewamy zupę do czystego rondla i ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Odstawiamy.
Kawałki sera wrzucamy do rondla i mieszamy, dopóki się nie rozpuści.
Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem lub grzankami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |