Rozgrzewająca zupa na chłodne zimowe dni. Do jej przygotowania możesz użyć dynię mrożoną, bo o tę świeżą będzie już coraz trudniej. Delikatne mleczko kokosowe z ostrą przyprawą curry i kwaśnym posmakiem jabłka powoduje, że zupa dyniowa zyskuje nowy, zaskakujący smak. Podana z mięsnymi pierożkami tortellini jest bardziej sycąca, jak na zimową zupę przystało.
Składniki:
pół kg świeżego lub mrożonego miąższu dyni,
200 ml mleczka kokosowego,
1 duże jabłko,
2 łyżeczki przyprawy curry,
sól, pieprz,
opakowanie pierożków tortellini.
Jak przyrządzić?
Dynię pokroić.
Zalać dwiema szklankami wody.
Dodać mleczko kokosowe (zamiast gotowego mleczka kokosowego można użyć zwykłego mleka, dodać do niego 2 łyżki wiórków kokosowych gotować 10 minut, następnie odcedzić), obrane i pokrojone jabłko i gotować około 15 minut.
Dodać curry.
Przyprawić solą i pieprzem.
Zmiksować.
Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu.
Jak podawać?
Zupę podawać razem z pierożkami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 19 zł |