Buraki to powszechnie dostępne warzywa w zimowym okresie. Są skarbnicą witamin i minerałów i dlatego warto je jeść na surowo, by nie tracić cennych składników. Własnoręcznie zrobiony sok obniża ciśnienie, zapobiega anemii i uodparnia organizm. Koktajl buraczany to nic innego jak świeżo wyciśnięty sok z buraka, kefir, cytryna, jabłka i przyprawy.
Składniki:
trzy duże buraki,
pół l kefiru lub jogurtu naturalnego,
2 jabłka,
cytryna,
świeżo zmielony pieprz,
szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Buraki obrać, pokroić na cząstki, włożyć do sokowirówki i wycisnąć sok.
Jabłka również obrać i wycisnąć z nich sok.
Część jabłek i buraków zostawić do dekoracji.
Cytrynę przekroić na pół.
Z jednej połówki wycisnąć sok.
Drugą pokroić na plasterki.
Sok z buraków, jabłek i cytryny połączyć z kefirem, przyprawić solą i pieprzem.
Koktajl rozlać do pucharków, ozdobić kawałkami cytryny, buraka i jabłka.
Jak podawać?
Podawać schłodzony.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |