Koktajl z buraków

Przepis kulinarny
Koktajl z buraków Zobacz 7 zdjęć

Buraki to powszechnie dostępne warzywa w zimowym okresie. Są skarbnicą witamin i minerałów i dlatego warto je jeść na surowo, by nie tracić cennych składników. Własnoręcznie zrobiony sok obniża ciśnienie, zapobiega anemii i uodparnia organizm. Koktajl buraczany to nic innego jak świeżo wyciśnięty sok z buraka, kefir, cytryna, jabłka i przyprawy.

Składniki:

trzy duże buraki,
pół l kefiru lub jogurtu naturalnego,
2 jabłka,
cytryna,
świeżo zmielony pieprz,
szczypta soli.

Jak przyrządzić?

Buraki obrać, pokroić na cząstki, włożyć do sokowirówki i wycisnąć sok.

Jabłka również obrać i wycisnąć z nich sok.

Część jabłek i buraków zostawić do dekoracji.

Cytrynę przekroić na pół.

Z jednej połówki wycisnąć sok.

Drugą pokroić na plasterki.

Sok z buraków, jabłek i cytryny połączyć z kefirem, przyprawić solą i pieprzem.

Koktajl rozlać do pucharków, ozdobić kawałkami cytryny, buraka i jabłka.

Jak podawać?

Podawać schłodzony.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaNapoje
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł

Koktajl z buraków: Podobne przepisy

Koktajl z buraków: wypróbuj również

Powiązane Tematy