Coraz częściej w sklepach można trafić na tańsze mrożone i świeże krewetki. Jak je wykorzystać? Spośród wielu sposobów wyróżnia się przepis z wykorzystaniem białego wina. Szklanka wina do celów kulinarnych kosztuje 2-3 zł i nagle okazuje się, że za kilkanaście złotych można przygotować wykwintny obiad dla kilku osób.
Składniki:
15 dag mrożonych krewetek,
3 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
kilka suszonych pomidorów z oliwy,
40 dag spaghetti,
2/3 szklanki białego wytrawnego wina,
Kilka listków zielonej pietruszki,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Krewetki rozmrażamy, płuczemy i osuszamy (ręcznikiem papierowym).
Czosnek kroimy na cienkie plasterki.
Pomidory suszone w cienkie paski.
Rozgrzewamy na patelni oliwę, wrzucamy na nią pokrojony czosnek na pół minuty, po czym wyjmujemy go delikatnie, a na jego miejsce wrzucamy krewetki, paski pomidorów i wlewamy wino, doprawiamy solą i pieprzem.
Całość dusimy ok. 5 minut.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania.
Kiedy będzie gotowy, odcedzamy go i delikatnie łączymy na patelni z sosem i krewetkami.
Jak podawać?
Potrawę podajemy posypaną natką pietruszki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |