Do zrobienia eklerek używamy ciasta ptysiowego. To jedno z najłatwiejszych ciast. Nie trzeba go wyrabiać, ucierać czy miksować. Wystarczy rozpuścić tłuszcz z wodą, dodać mąkę i zagotować. I z tak prostego ciasta możemy wykonać przepyszne eklerki z nadzieniem budyniowym, z bitą śmietaną i owocami lub z innymi kremami.
Składniki:
szklanka mąki,
szklanka wody,
pół kostki masła,
szczypta soli,
5 jajek,
pół l mleka,
2 łyżki mąki,
2 żółtka,
1 budyń waniliowy,
4 łyżki cukru,
pół szklanki mleka,
cukier waniliowy,
pół kostki masła,
mleczna czekolada.
Jak przyrządzić?
Wodę zagotować z pół kostki masła i ze szczyptą soli.
Dodać szklankę mąki i energicznie mieszać, aż ciasto będzie odstawać od ścianek garnka.
Dodając po jednym jajku, zmiksować masę. 0,5 l mleka zagotować z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.
W 0,5 szklanki mleka rozpuścić budyń, dwie łyżki mąki, dodać dwa żółtka i wszystko wlać do gotującego się mleka.
Budyń ostudzić i zmiksować z 0,5 kostki masła.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta i wyciskać rękawem cukierniczym ciasto o wymiarach 7cm x 2cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 25 minut.
Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciastka na około 10 minut.
Eklerki muszą mieć złocisty kolor.
Ostudzone ciastka przeciąć poziomo na pół i napełnić kremem budyniowym.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając dwie łyżeczki wody i posmarować nią eklerki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 19 zł |