Te delikatne, miękkie kulki ze słodkimi owocami w środku kojarzą się z dzieciństwem, babcią i jej smacznymi obiadkami. Knedle możemy polać słodką śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym, musem owocowym lub sokiem. Na owoce prosto z krzaka lub drzewa musimy jeszcze poczekać, a na razie możemy je zastąpić owocami z puszki lub tymi z domowej spiżarni.
Składniki:
80 dag ziemniaków,
20 dag białego sera,
15 dag pszennej mąki,
1 jajo,
puszka brzoskwiń w syropie,
100 g słodkiej śmietanki,
cukier waniliowy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, ugotować i razem z serem zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Dodać mąkę i jajko.
Zagnieść ciasto i uformować z niego wałeczek.
Odcinać kawałki ciasta, rozpłaszczać na ręku, na środek położyć cząstkę brzoskwini i uformować kulkę.
Tak przygotowane knedle gotować w lekko osolonej wodzie (po wypłynięciu na powierzchnię 3minuty).
Jak podawać?
Gorące polać śmietanką wymieszaną z cukrem waniliowym.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |