Roladki z pieczonej papryki to zdrowa przekąska i pełnowartościowe śniadanie. Podane nawet na uroczystym stole, nie bledną wśród wielu potraw, a wręcz przeciwnie przyciągają wzrok. Zaproś soczystą, miękką paprykę i aromatyczny twarożek na grilla.
Składniki:
5 czerwonych papryk,
50 dag chudego twarogu,
2 ząbki czosnku,
mały słoiczek oliwek bez pestek,
pęczek szczypiorku,
łyżka kremu balsamicznego,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Papryki przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni lub rozpalić grilla.
Papryki ułożyć na blasze lub grillu i piec, aż zbrązowieje skórka.
Następnie wyjąć i gorące włożyć do torebki foliowej, szczelnie zamknąć.
Po ostygnięciu z papryk usunąć skórkę.
Dwie połówki upieczonych papryk pokroić w kostkę, czosnek i szczypiorek drobno posiekać, oliwki przekroić na pół.
Wszystkie produkty dokładnie wymieszać z serem, przyprawić solą i pieprzem.
Porcję twarożku kłaść na połówkę papryki i zawijać.
Tak przygotowane roladki polać kremem balsamicznym.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |