Sałatka oparta na kaszy kuskus weszła na dobre do jadłospisu Polaków. W wersji, którą polubiliśmy, zielenina jest co najwyżej przyprawą. Główną rolę gra sama kasza, pomidory i ogórki. Proponuję odwrócenie ról. Sałatka z kuskus w wersji libańskiej to zastrzyk witamin i minerałów. Samo zdrowie. Kaszy jest niewiele, ogórków w ogóle, za to królują zielona pietruszka i mięta.
Składniki:
5 dag kaszy kuskus,
3 pomidory,
3 młode cebule,
2 pęczki zielonej pietruszki,
1 duży pęczek mięty,
1cytryna,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Kaszę płuczemy na sitku i odstawiamy na ½ godziny przed przygotowaniem potrawy.
Pomidory myjemy, obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek.
Kroimy w kostkę.
Cebule także drobno kroimy, a liście mięty i pietruszki siekamy niezbyt dokładnie, małe listki możemy zostawić w całości.
Wyciskamy sok z cytryny.
Tuż przed podaniem łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać?
Podajemy jako samodzielne danie razem z oliwą i sokiem z cytryny, by każdy mógł dodać je sobie według uznania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |