Sałatka libańska

Przepis kulinarny
Sałatka libańska Zobacz 4 zdjęcia

Sałatka oparta na kaszy kuskus weszła na dobre do jadłospisu Polaków. W wersji, którą polubiliśmy, zielenina jest co najwyżej przyprawą. Główną rolę gra sama kasza, pomidory i ogórki. Proponuję odwrócenie ról. Sałatka z kuskus w wersji libańskiej to zastrzyk witamin i minerałów. Samo zdrowie. Kaszy jest niewiele, ogórków w ogóle, za to królują zielona pietruszka i mięta.

Składniki:

5 dag kaszy kuskus,
3 pomidory,
3 młode cebule,
2 pęczki zielonej pietruszki,
1 duży pęczek mięty,
1cytryna,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?

Kaszę płuczemy na sitku i odstawiamy na ½ godziny przed przygotowaniem potrawy.

Pomidory myjemy, obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek.

Kroimy w kostkę.

Cebule także drobno kroimy, a liście mięty i pietruszki siekamy niezbyt dokładnie, małe listki możemy zostawić w całości.

Wyciskamy sok z cytryny.

Tuż przed podaniem łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.

Jak podawać?

Podajemy jako samodzielne danie razem z oliwą i sokiem z cytryny, by każdy mógł dodać je sobie według uznania.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt10 zł

Sałatka libańska: Podobne przepisy

Sałatka libańska: wypróbuj również

Powiązane Tematy