Makarony jadamy chętnie z sosami, zapiekane, jako dodatek do mięs, na słodko z owocami. Są szybkie w przygotowaniu i niedrogie. Faszerowane muszle to danie makaronowe przygotowane pomysłowo i elegancko. Zastosowanie dwóch farszów urozmaica potrawę, pozostawia wybór, a również pozwala cieszyć się smakami. Jest to danie, po które chętnie sięgają dzieci i dorośli.
Składniki:
pół kg dużych muszli makaronowych.
I farsz:
0,4 kg mrożonego szpinaku,
15 dag wędzonego boczku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 łyżki serka ricotta lub innego śmietankowego,
sól,
pieprz.
II farsz:
puszka tuńczyka we własnym sosie,
8 suszonych pomidorów w zalewie,
małe opakowanie oliwek nadziewanych papryką,
ostra papryka do smaku,
2 łyżki parmezanu.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Szpinak rozmrozić.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać szpinak i smażyć aż wyparuje woda.
Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gdy farsz wystygnie, dodać ser ricotta.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki, przyprawić ostrą papryką.
Muszle makaronowe napełnić farszami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem i zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać gorące z surówkami.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 32 zł |