Faszerowane muszle makaronowe

Przepis kulinarny
Faszerowane muszle makaronowe Zobacz 13 zdjęć

Makarony jadamy chętnie z sosami, zapiekane, jako dodatek do mięs, na słodko z owocami. Są szybkie w przygotowaniu i niedrogie. Faszerowane muszle to danie makaronowe przygotowane pomysłowo i elegancko. Zastosowanie dwóch farszów urozmaica potrawę, pozostawia wybór, a również pozwala cieszyć się smakami. Jest to danie, po które chętnie sięgają dzieci i dorośli.

Składniki:

pół kg dużych muszli makaronowych.

I farsz:

0,4 kg mrożonego szpinaku,
15 dag wędzonego boczku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 łyżki serka ricotta lub innego śmietankowego,
sól,
pieprz.

II farsz:

puszka tuńczyka we własnym sosie,
8 suszonych pomidorów w zalewie,
małe opakowanie oliwek nadziewanych papryką,
ostra papryka do smaku,
2 łyżki parmezanu.

Jak przyrządzić?

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.

Szpinak rozmrozić.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać szpinak i smażyć aż wyparuje woda.

Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Gdy farsz wystygnie, dodać ser ricotta.

Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki, przyprawić ostrą papryką.

Muszle makaronowe napełnić farszami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem i zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać gorące z surówkami.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt32 zł

Faszerowane muszle makaronowe: Podobne przepisy

Faszerowane muszle makaronowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy