Papryka to warzywo w jesiennej kuchni niezastąpione. To właśnie teraz warto wybrać najpiękniejsze egzemplarze i przetworzyć je, by służyły jeszcze długo. Najpyszniejsza jest papryka pieczona nad ogniskiem. Jeśli akurat nie macie pod ręką ogniska, możecie upiec papryki w piekarniku. Ważna jest zalewa. Octu wcale, za to dużo aksamitnej oliwy z pestek winogron.
Składniki:
10 dorodnych papryk czerwonych,
3 ząbki czosnku,
1 szklanka oliwy z pestek winogron,
1 cytryna,
pół łyżeczki soli,
cztery półlitrowe słoiki.
Jak przyrządzić?
Papryki myjemy, kroimy na połówki, pozbawiamy nasion i układamy na blasze do pieczenia skórką do góry.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i ustawiamy opcję grill.
Pieczemy papryki ok. 15 minut, aż skórki ściemnieją i zaczną odchodzić.
Wyjmujemy je z piekarnika i zlewamy sok powstały z pieczenia.
Kiedy sos lekko przestygnie, łączymy go z oliwą, sokiem z cytryny, przeciśniętym przez prasę czosnkiem i solą i dokładnie mieszamy.
Z papryk zdejmujemy skórę i układamy je w słoikach.
Zalewamy marynatą, zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy przez kwadrans.
Odstawiamy do góry nogami, aż wystygną.
Jak podawać?
Podajemy jako dodatek do kanapek, sałatek i ciepłych dań.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 20 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 30 zł |