Naleśniki z gryczanej mąki

Przepis kulinarny
Naleśniki z gryczanej mąki Zobacz 11 zdjęć

Coraz większą wagę przykładamy do tego, by jeść nie tylko smacznie ale i zdrowo. Mąka gryczana poprawia smak naleśników, jest bogata w białko, skrobię i witaminy z grupy B. Naleśniki upieczone z niej są sprężyste, bardziej ostre i przede wszystkim zdrowsze niż te z pszennej mąki. Podane z brokułami, jajkiem i odrobiną żółtego sera urozmaicają nasze menu.

Składniki:

25 dkg mąki gryczanej,
szklanka jasnego piwa,
szklanka wody,
3 jajka,
5 dag masła,
sól,
jeden większy brokuł,
3 jajka ugotowane na twardo,
10 dag żółtego sera,
pieprz,
masło do smażenia.

Jak przyrządzić?

Mąkę połączyć z piwem i wodą, dodać jajka, roztopione i wystudzone masło, sól.

Ciasto wyrobić mikserem, usmażyć naleśniki.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.

Jajka pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce.

Brokuły, jajka, ser połączyć ze sobą, przyprawić solą i pieprzem.

Farszem napełnić naleśniki, złożyć na pół.

Naleśniki podsmażyć na maśle na złoty kolor.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt17 zł

Naleśniki z gryczanej mąki: Podobne przepisy

Naleśniki z gryczanej mąki: wypróbuj również

Powiązane Tematy