Coraz większą wagę przykładamy do tego, by jeść nie tylko smacznie ale i zdrowo. Mąka gryczana poprawia smak naleśników, jest bogata w białko, skrobię i witaminy z grupy B. Naleśniki upieczone z niej są sprężyste, bardziej ostre i przede wszystkim zdrowsze niż te z pszennej mąki. Podane z brokułami, jajkiem i odrobiną żółtego sera urozmaicają nasze menu.
Składniki:
25 dkg mąki gryczanej,
szklanka jasnego piwa,
szklanka wody,
3 jajka,
5 dag masła,
sól,
jeden większy brokuł,
3 jajka ugotowane na twardo,
10 dag żółtego sera,
pieprz,
masło do smażenia.
Jak przyrządzić?
Mąkę połączyć z piwem i wodą, dodać jajka, roztopione i wystudzone masło, sól.
Ciasto wyrobić mikserem, usmażyć naleśniki.
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Jajka pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce.
Brokuły, jajka, ser połączyć ze sobą, przyprawić solą i pieprzem.
Farszem napełnić naleśniki, złożyć na pół.
Naleśniki podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 17 zł |