W azjatyckiej kuchni kacze mięso gra ważną rolę. Traktowane jako szlachetna baza do dań, wymaga jednak specyficznej obróbki. Kaczkę należy piec powoli, by tłuszcz miał czas wyciec z mięsa. Jest jednak parę sposobów na szybką kaczkę, jednym z nich są kacze szaszłyki w orientalnym anturażu z pysznym ananasowym sosem.
Składniki:
2 piersi kaczki,
3 pomarańcze,
3 łyżki miodu,
1 łyżka czerwonego octu winnego,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
sól i pieprz.
Sos:
20 dag świeżego ananasa,
10 dag cukru pudru,
2 pomarańcze,
1 łyżka czerwonego octu winnego,
ostra papryczka,
½ łyżeczki soli.
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków,
łyżka oliwy.
Jak przyrządzić?
Piersi kaczki kroimy w niedużą kostkę (ok. 2 cm).
Do rondelka wlewamy sok wyciśnięty z 3 pomarańczy, miód, ocet winny, sos sojowy, dodajemy przyprawę 5 smaków, sól i pieprz.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 4 minuty.
Zaprawę studzimy i wkładamy do niej kawałki kaczki.
Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Czas na sos.
Ananas i papryczkę kroimy na drobną kosteczkę.
Sok z pomarańczy, ocet balsamiczny i cukier mieszamy w rondelku, solimy i podgrzewamy tak długo, aż połowa płynu ulegnie redukcji.
Studzimy.
Kawałki kaczki wyjmujemy z marynaty, nadziewamy na patyczki i układamy je na wysmarowanej oliwą blasze.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni i pieczemy szaszłyki często je obracając i polewając resztą marynaty, ok. 20 minut.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 25 zł |