Małe co nieco to powiedzenie, które bardzo pasuje do ciasteczek z kaszy manny. Cienkie, chrupiące, bardzo maślane i gdyby nie „strzelający” cukier podczas jedzenia, trudno by było uwierzyć, że coś jemy. Długo są świeże, nie tracą swojej chrupkości. Warto je mieć pod ręką, gdy siadamy z filiżanką kawy.
Składniki:
3/4 kostki masła,
pół szklanki cukru,
150 g mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
1/3 szklanki kaszy manny,
szczypta soli,
jajko,
1/3 zmielonych migdałów,
3 łyżki brązowego cukru.
Jak przyrządzić?
Z mąki, cukru, cukru waniliowego, miękkiego masła, proszku do pieczenia, kaszy manny,zmielonych migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto.
Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto rozwałkować na grubość pół cm.
Wykrawać niewielkie kółka, każde smarować rozkłóconym jajkiem, obtaczać z jednej strony brązowym cukrem.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni od 10 do 15 minut.
Jak podawać?
Podawać z gorącym mlekiem, kakao, kawą lub herbatą.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 14 zł |