Ciasteczka z kaszy manny

Przepis kulinarny
Ciasteczka z kaszy manny Zobacz 10 zdjęć

Małe co nieco to powiedzenie, które bardzo pasuje do ciasteczek z kaszy manny. Cienkie, chrupiące, bardzo maślane i gdyby nie „strzelający” cukier podczas jedzenia, trudno by było uwierzyć, że coś jemy. Długo są świeże, nie tracą swojej chrupkości. Warto je mieć pod ręką, gdy siadamy z filiżanką kawy.

Składniki:

3/4 kostki masła,
pół szklanki cukru,
150 g mąki pszennej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego,
1/3 szklanki kaszy manny,
szczypta soli,
jajko,
1/3 zmielonych migdałów,
3 łyżki brązowego cukru.

Jak przyrządzić?

Z mąki, cukru, cukru waniliowego, miękkiego masła, proszku do pieczenia, kaszy manny,zmielonych migdałów i szczypty soli zagnieść ciasto.

Uformować kulę i włożyć do lodówki na pół godziny.

Ciasto rozwałkować na grubość pół cm.

Wykrawać niewielkie kółka, każde smarować rozkłóconym jajkiem, obtaczać z jednej strony brązowym cukrem.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni od 10 do 15 minut.

Jak podawać?

Podawać z gorącym mlekiem, kakao, kawą lub herbatą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt14 zł

Ciasteczka z kaszy manny: Podobne przepisy

Ciasteczka z kaszy manny: wypróbuj również

Powiązane Tematy