Święto wielkanocne nie jest obchodzone tak hucznie jak Boże Narodzenie, ale jest świętem wiosennym i radosnym. Tradycją jest pieczenie mazurków i bab drożdżowych, piaskowych, ucieranych, biszkoptowych, ozdobionych lukrem i czekoladą. Przepis na moją babkę jest prosty i nie wymaga dużego nakładu pracy. To puszysta, cytrynowa babka, ozdobiona słodkim lukrem.
Składniki:
2 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
kostka masła,
5 jajek,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 duże cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka cukru pudru,
szczypta kurkumy,
szczypta soli,
kolorowa posypka.
Jak przyrządzić?
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Masło stopić, przestudzić i dodać do masy.
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach.
Sok wycisnąć, odlać 3 łyżki, a resztę wlać do ciasta.
Piec w specjalnej formie do babek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i szczyptą kurkumy (w celu uzyskania żółtego koloru lukru).
Babkę polukrować i posypać kolorową posypką.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |