Barszcz biały (przygotowywany na Wielkanoc) bardziej popularny jest w centralnej i wschodniej Polsce, ale nie to jest ważne, gdzie mieszkamy, lecz tradycja rodzinna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Barszcz biały na zakwasie z pszennej mąki, z białą kiełbasą jest znakomitą zupą energetyzującą. Biała kiełbasa owinięta paskiem ciasta francuskiego, podpieczona w piekarniku, stanowi efektowny dodatek i urozmaica potrawę.
Składniki:
pół l zakwasu z pszennej mąki,
1kg białej kiełbasy,
3 jajka,
20 dag surowego, wędzonego boczku,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
2 suszone grzyby,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżki świeżo startego chrzanu,
sól,
pieprz,
pół szklanki kwaśnej śmietany,
natka pietruszki,
3 ząbki czosnku,
łyżka majeranku,
łyżka mąki pszennej,
15 dag francuskiego ciasta.
Jak przyrządzić?
Do dwóch litrów wrzącej wody dodać obrane i pokrojone warzywa, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie.
Gdy warzywa będą prawie miękkie wlać zakwas, dodać czosnek, chrzan, białą kiełbasę.
Po 10 minutach wyjąć kiełbasę, 4 odłożyć, resztę pokroić w plasterki i ponownie dodać do zupy.
Boczek pokroić w cienkie kawałki i podsmażyć na patelni, aż będzie chrupiący.
Pod koniec gotowania dodać do zupy.
Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią barszcz.
Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Posypać natką pietruszki.
Jajka ugotować na twardo.
Pozostawioną kiełbasę pokroić wzdłuż, w cienkie paski.
Po cztery kiełbaski owijać na środku pasami ciasta francuskiego.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.
Jak podawać?
Barszcz podawać z połówką jajka i kiełbasą w cieście francuskim.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 35 zł |