Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim - Przepis

Przepis kulinarny
Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim Zobacz 10 zdjęć

Barszcz biały (przygotowywany na Wielkanoc) bardziej popularny jest w centralnej i wschodniej Polsce, ale nie to jest ważne, gdzie mieszkamy, lecz tradycja rodzinna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Barszcz biały na zakwasie z pszennej mąki, z białą kiełbasą jest znakomitą zupą energetyzującą. Biała kiełbasa owinięta paskiem ciasta francuskiego, podpieczona w piekarniku, stanowi efektowny dodatek i urozmaica potrawę.

Składniki:

pół l zakwasu z pszennej mąki,
1kg białej kiełbasy,
3 jajka,
20 dag surowego, wędzonego boczku,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
2 suszone grzyby,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżki świeżo startego chrzanu,
sól,
pieprz,
pół szklanki kwaśnej śmietany,
natka pietruszki,
3 ząbki czosnku,
łyżka majeranku,
łyżka mąki pszennej,
15 dag francuskiego ciasta.

Jak przyrządzić?

Do dwóch litrów wrzącej wody dodać obrane i pokrojone warzywa, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie.

Gdy warzywa będą prawie miękkie wlać zakwas, dodać czosnek, chrzan, białą kiełbasę.

Po 10 minutach wyjąć kiełbasę, 4 odłożyć, resztę pokroić w plasterki i ponownie dodać do zupy.

Boczek pokroić w cienkie kawałki i podsmażyć na patelni, aż będzie chrupiący.

Pod koniec gotowania dodać do zupy.

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią barszcz.

Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Posypać natką pietruszki.

Jajka ugotować na twardo.

Pozostawioną kiełbasę pokroić wzdłuż, w cienkie paski.

Po cztery kiełbaski owijać na środku pasami ciasta francuskiego.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.

Jak podawać?

Barszcz podawać z połówką jajka i kiełbasą w cieście francuskim.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt35 zł

Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim: Podobne przepisy

Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim: wypróbuj również

Barszcz biały

... należy także często niedoceniany barszcz biały. Wyjątkowy smak, właściwości rozgrzewające, poczucie sytości, to tylko niektóre spośród cech, jakie możemy przypisać tej smacznej zupie. Jeżeli ... jeszcze nigdy samodzielnie nie przyrządzałaś ...

dawno temu

Przepisy na białą kiełbasę

...   Ten rodzaj kiełbasy to jeden z popularnych przysmaków, które chętnie jadamy podczas Wielkanocy. Pasuje do niej wiele dodatków np. ćwikła. Podczas tego Święta warto jednak zgłębić kilka tajników ... odpowiedniego gotowania tej kiełbasy, by jej ...

dawno temu

Biała kiełbasa w różnych odsłonach

... Biała kiełbasa to jeden z produktów, które zgodnie z tradycją muszą znaleźć się w wielkanocnym menu. Najczęściej jadamy ją z wody, smażoną, z chrzanem lub w żurku. W sklepach dostępna jest w formie ... Dobrej jakości biała kiełbasa robiona jest ...

dawno temu

Rodzaje kiełbas

... Nadchodzi Wielkanoc, a z nią także bogactwo produktów, które znajdą się w naszym świątecznym koszyczku, jak i na stole. Jednym z nich jest kiełbasa. Nie ma tu znaczenie, jaki jej typ wybierzemy. Liczy się to, że możemy ją wkomponować zarówno w ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... można zrobić z ciasta kluskowego, ziemniaczanego, drożdżowego i w końcu z ciasta francuskiego. Do środka natomiast włożyć można: owoce, warzywa, mięso, ryby czy produkty nabiałowe. Ciekawym pomysłem ... na unowocześnienie dobrze nam znanych ...

dawno temu

Swojska kiełbasa

... Miłośnicy mięsa nie wyobrażają sobie bez niej życia, a sklepy wędliniarskie zaspokajają nawet najbardziej wymyślne gusta. Obecnie mamy do wyboru ogrom gatunków i smaków kiełbas, jednak ten, kto choć ... raz spróbował swojskiej kiełbasy, na pewno ...

dawno temu

Uszka do barszczu

... Już za kilka dni przestaniemy nerwowo szukać prezentów dla najbliższych i zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym zgodnie z tradycją nie powinno zabraknąć czerwonego barszczu z uszkami. Niestety ... przygotowany bulion jest ciasto na uszka ...

dawno temu

Gofry francuskie - słodko i zmysłowo

... Ciasto na gofry to żadna sztuka, więc jeśli masz ochotę na taki rodzaj deseru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go przygotować. Jedynym problemem może się okazać gofrownica. Nie każdy jest jej szczęśliwym posiadaczem. Dla wybrańców przepis na ...

dawno temu

Barszcz czerwony – z czym to jeść?

... Tradycyjnie podczas Wigilii zupę tę spożywamy z uszkami. Tak jest niezmiennie od lat i większość z nas jest wierna takiemu sposobowi przyrządzenia barszczu. Dla chcących trochę poeksperymentować, można wypróbować kilku innych przepisów na ...

dawno temu

Kuchnia francuska

... Zapewne większość z nas kojarzy kuchnię francuską z takim potrawami jak ślimaki, żabie udka czy owoce morza. Kraj ten słynie także z pysznych serów i wytwornych win podawanych do posiłków. Warto ... grubych plasterków. Standardowy wymiar to ok. ...

dawno temu

Ciasto półfrancuskie

... nie tylko na temat jego przyrządzania, lecz również poznać specyfikę ciasta francuskiego. Wszystkie niezbędne informacje znajdziesz w poniższym artykule. ... . Dzięki temu niektóre oczywiste dla zawodowych kucharzy rzeczy staną się dla nas ...

dawno temu

Barszcz czerwony zabielany

... Barszcz czerwony zabielany to świetny pomysł na obiad każdego dnia. Nie martw się tylko, nie ma z nim aż tak dużo pracy. Wystarczy trochę buraczków i kilka innych prostych produktów, by stworzyć pyszną zupę. Pamiętaj, że buraki świetnie wpływają ...

dawno temu

Jak przyrządzić barszcz dla dziecka?

... Rozszerzanie diety niemowlaka opiera się przede wszystkim na wprowadzaniu warzywnych zupek. Są zdrowe, pożywne i smaczne. Choć może wydawać się to dziwne, już 7-miesięczne niemowlę może spróbować pysznego barszczu czerwonego. Jak go przyrządzić? ...

dawno temu

Barszcz ukraiński

... im miana jedzenia, ponieważ nie są one według nich sycące i mogą stanowić ewentualnie dodatek do dania głównego. Do ich skosztowania może jednak przekonać idealna na deszczową pogodę potrawa – barszcz ukraiński, który wspaniale odżywia i ...

dawno temu

Barszcz wigilijny - jedyny w swoim rodzaju

... Barszcz wigilijny to najważniejsza świąteczna potrawa. Nie ma chyba stołu, na którym by się nie pojawił. Niewiele jest także osób, które nie oddałyby za niego wszystkiego, no może prawie wszystkiego. W każdym domu smakuje nieco inaczej, w każdym ...

dawno temu

Leczo z kiełbasą

... że przepisy zawsze stanowią raczej źródło inspiracji niż receptę na idealną potrawę. Jednym z przykładów idealnie ilustrującym omawianą sytuację jest leczo z kiełbasą. Potrawa ta wyraźnie nawiązuje ... do tradycyjnego dania, jednak posiada także ...

dawno temu

Barszcz czerwony czysty

...   Czerwony barszcz z uszkami to sztandarowa zupa na Święta Bożego narodzenie, ale zdarza się także, że bardzo często sięgamy po nią w czystej postaci w czasie obiadów rodzinnych. Jak przy stole ... Czerwony barszcz z uszkami to sztandarowa zupa ...

dawno temu

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

... Zapiekanka ziemniaczana – przepis dla tych, którzy lubią jeść dania proste i pyszne. Dodatkowym atutem tej potrawy są minimalne koszty. Ziemniaki, kapusta i kiełbasa nie kosztują przecież zbyt dużo ... . Plastry zrób też z kiełbasy, paprykę ...

dawno temu

Powiązane Tematy