Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim

Przepis kulinarny
Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim Zobacz 10 zdjęć

Barszcz biały (przygotowywany na Wielkanoc) bardziej popularny jest w centralnej i wschodniej Polsce, ale nie to jest ważne, gdzie mieszkamy, lecz tradycja rodzinna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Barszcz biały na zakwasie z pszennej mąki, z białą kiełbasą jest znakomitą zupą energetyzującą. Biała kiełbasa owinięta paskiem ciasta francuskiego, podpieczona w piekarniku, stanowi efektowny dodatek i urozmaica potrawę.

Składniki:

pół l zakwasu z pszennej mąki,
1kg białej kiełbasy,
3 jajka,
20 dag surowego, wędzonego boczku,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
2 suszone grzyby,
2 liście laurowe,
2 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżki świeżo startego chrzanu,
sól,
pieprz,
pół szklanki kwaśnej śmietany,
natka pietruszki,
3 ząbki czosnku,
łyżka majeranku,
łyżka mąki pszennej,
15 dag francuskiego ciasta.

Jak przyrządzić?

Do dwóch litrów wrzącej wody dodać obrane i pokrojone warzywa, suszone grzyby, liście laurowe, ziele angielskie.

Gdy warzywa będą prawie miękkie wlać zakwas, dodać czosnek, chrzan, białą kiełbasę.

Po 10 minutach wyjąć kiełbasę, 4 odłożyć, resztę pokroić w plasterki i ponownie dodać do zupy.

Boczek pokroić w cienkie kawałki i podsmażyć na patelni, aż będzie chrupiący.

Pod koniec gotowania dodać do zupy.

Mąkę rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i zagęścić nią barszcz.

Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Posypać natką pietruszki.

Jajka ugotować na twardo.

Pozostawioną kiełbasę pokroić wzdłuż, w cienkie paski.

Po cztery kiełbaski owijać na środku pasami ciasta francuskiego.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 20 minut.

Jak podawać?

Barszcz podawać z połówką jajka i kiełbasą w cieście francuskim.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćwymagający
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt35 zł

Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim: Podobne przepisy

Barszcz biały z kiełbasą w cieście francuskim: wypróbuj również

Powiązane Tematy