Wszyscy cieszymy się ze smaku i zapachu wiosennych nowalijek i już czekamy na pyszne, delikatne sałatki. Jak na razie wiosennych nowalijek jest niewiele, a te które są, nie urosły w promieniach słonecznych. Jeśli zostały nam jeszcze przetwory z zimowych zapasów, to warto je wykorzystać, bo później już nie będzie okazji. Marynowane pieczarki z fasolą, konserwowymi ogórkami i szynką tworzą sałatkę o zdecydowanym smaku. Smakuje zwłaszcza z ciemnym pieczywem.
Składniki:
słoiczek marynowanych pieczarek,
15 dag gotowanej szynki,
3 ogórki konserwowe,
cebula,
puszka czerwonej fasoli,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
łyżka łagodnej musztardy,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Pieczarki odsączyć z zalewy i przekroić na pół.
Fasolę przelać na sicie zimną wodą i pozostawić do odsączenia.
Ogórki i cebulę pokroić na kawałki, szynkę w słupki.
Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i musztardą.
Przyprawić solą i pieprzem.
Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą i polać sosem majonezowym.
Jak podawać?
Przed podaniem sałatkę posypać natką pietruszki.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |