Sałatka z pieczarek, fasoli i szynki

Przepis kulinarny
Sałatka z pieczarek, fasoli i szynki Zobacz 10 zdjęć

Wszyscy cieszymy się ze smaku i zapachu wiosennych nowalijek i już czekamy na pyszne, delikatne sałatki. Jak na razie wiosennych nowalijek jest niewiele, a te które są, nie urosły w promieniach słonecznych. Jeśli zostały nam jeszcze przetwory z zimowych zapasów, to warto je wykorzystać, bo później już nie będzie okazji. Marynowane pieczarki z fasolą, konserwowymi ogórkami i szynką tworzą sałatkę o zdecydowanym smaku. Smakuje zwłaszcza z ciemnym pieczywem.

Składniki:

słoiczek marynowanych pieczarek,
15 dag gotowanej szynki,
3 ogórki konserwowe,
cebula,
puszka czerwonej fasoli,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
łyżka łagodnej musztardy,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Pieczarki odsączyć z zalewy i przekroić na pół.

Fasolę przelać na sicie zimną wodą i pozostawić do odsączenia.

Ogórki i cebulę pokroić na kawałki, szynkę w słupki.

Majonez połączyć z jogurtem naturalnym i musztardą.

Przyprawić solą i pieprzem.

Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą i polać sosem majonezowym.

Jak podawać?

Przed podaniem sałatkę posypać natką pietruszki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt18 zł

Sałatka z pieczarek, fasoli i szynki: Podobne przepisy

Sałatka z pieczarek, fasoli i szynki: wypróbuj również

Powiązane Tematy