Najprostsze śniadanie dla nastolatka. Wbrew pozorom pożywne i zdrowe. Witamin dostarcza tu świeży plasterek ananasa. Reszta – czyli baza tostu to po prostu odpowiednia dawka kalorii, taka by nasz nastolatek nie zgłodniał do długiej przerwy. Tosty mogą przekonać tych niejedzących rano do śniadania.
Składniki:
Dwie kromki pszennego pieczywa tostowego,
2 plasterki ananasa świeżego lub z puszki,
2 plasterki żółtego sera np. gouda,
2 plasterki szynki,
czarny pieprz,
listek bazylii.
Jak przyrządzić?
Tost z plasterkiem szynki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni.
Trzymamy do momentu, aż pieczywo stanie się chrupkie, a szynka lekko się podpiecze.
Wtedy wyjmujemy na chwilę i układamy na gorących plasterek sera oraz ananasa.
Jeśli używamy świeżego, trzeba go oczywiście obrać z twardej skórki.
Ponownie wkładamy do piekarnika, aż ser się roztopi, a ananas podpiecze.
Wyjmujemy, stroimy w gałązkę bazylii i traktujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, o ile nasz nastolatek lubi ostre przyprawy.
Jak podawać?
Podajemy gorące.
Najlepiej ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, cytryny z miodem lub ananasa.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 4 zł |