Pierogi z pikantnym farszem z pora i twarogu - Przepis

Przepis kulinarny
Pierogi z pikantnym farszem z pora i twarogu Zobacz 12 zdjęć

Wiele regionów naszego kraju słynie z produkcji pierogów, a miłośników tego dania jest naprawdę bez liku. Są tacy, którzy są wierni swoim ulubionym pierogom, i tacy, którzy poszukują nowych smaków i chętnie eksperymentują z farszem. Mój przepis na wypełnienie… pikantny twaróg z porem i cebulą.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

Pół kg mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
woda.

Farsz:

0,6 kg twarogu półtłustego,
łyżka masła,
mały por (tylko biała część),
młoda cebulka,
po dwie łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku,
jajko,
sól,
pieprz,
łyżka świeżo startego chrzanu lub ze słoika.

Jak przyrządzić?

Przesianą mąkę połączyć z jajkami, szczyptą soli.

Dodać tyle ciepłej wody, aby ciasto po wyrobieniu było gładkie i elastyczne.

Odstawić na 20 minut.

Ser rozdrobnić widelcem.

Por i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle, aż się zeszkli.

Dodać do sera.

Do masy wbić jajko.

Dodać posiekaną natkę, koperek i łyżkę chrzanu.

Przyprawić solą i pieprzem.

Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka, nakładać farsz i dokładnie zlepiać.

Gotować w lekko osolonej wodzie, około 2 minut po wypłynięciu na wierzch.

Jak podawać?

Pierogi można polać roztopionym masłem, przesmażoną, drobno pokrojoną szynką lub boczkiem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt13 zł

Pierogi z pikantnym farszem z pora i twarogu: Podobne przepisy

Pierogi z pikantnym farszem z pora i twarogu: wypróbuj również

Pierogi na pięć sposobów

... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania pierogów do mojego domu. Do tego nierzadko puszczam wodze fantazji w kwestii doboru farszu, dlatego dziś dla Was wybrałam kilka ciekawych pomysłów. ...   Jak przypominam sobie czasy mojego ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... podczas przygotowywania posiłku, ani podczas ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... pierogów to bardzo skomplikowana sprawa. Kiedy jednak poznamy tajemnice przyrządzania odpowiedniego ciasta, śmiało będziemy mogły próbować coraz to nowych farszów gwarantujących nam możliwość poznawania ... na pierogi z soczewicą. Jeżeli jesteś ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Przepisy z twarogiem

... funkcjonowania organizmu witaminy i sole mineralne. Jeżeli masz dość ciągłego jedzenia jogurtów, twój organizm nie przyswaja mleka lub chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, nie sięgaj po żółty ser, ale zaopatrz się w zdrowy twaróg i zobacz, ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Farsz do tortilli

... Sztuka kulinarna Hiszpanii cechuje się produktami charakterystycznymi dla dań kuchni śródziemnomorskich. Można w niej zatem znaleźć owoce morza, ale także warzywa oraz pikantne wędliny. Specjałem ... , który coraz częściej pojawia się w naszych ...

dawno temu

Maseczka z twarogu

... Zimą nasza cera staje się szara, a przecież nie tak powinno być. Chcemy cieszyć się promienną skórą, która przyciąga spojrzenia. W takim razie pora sięgnąć po domowe maseczki. Naturalne kosmetyki ... przygotowywane w domu mają niezwykłą moc i ...

dawno temu

Maseczki zwężające pory - pora na zminę

... Maseczki zwężające pory są bardzo popularne, a to dlatego, że wiele z nas ma problem z rozszerzonymi porami. Na szczęście nie jesteśmy zupełnie bezbronne. Są sposoby, które pomogą nam poprawić wygląd ... charakteryzują niestety rozszerzone pory. ...

dawno temu

Pomysły na farsze

... ... Tylko, że o ile zrobienie naleśników, czy wydrążenie warzyw to pestka, to z farszami nie jest już tak prosto. Czasami po prostu brakuje nam na nie pomysłów. Dlatego przedstawiam Wam pomysły na trzy proste i uniwersalne farsze, które z ...

dawno temu

Rozszerzone pory - jak sobie z nimi poradzić?

... Rozszerzone pory to problem wielu kobiet, zwłaszcza tych, które borykają się z tłustą i mieszaną cerą. Takie powiększone pory to niezbyt estetyczny widok, a co gorsze stają się często źródłem wągrów ... i pryszczy. Pojawia się więc kolejny ...

dawno temu

Jak zmniejszyć rozszerzone pory?

... Jeśli masz cerę z rozszerzonymi porami, na pewno chciałabyś je zmniejszyć. To marzenie wielu kobiet. Niestety nie możemy zmniejszyć porów na stałe, ale możemy nauczyć się jak postępować z takim rodzajem cery, aby pory wydawały się optycznie ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki z twarogiem

... Jeśli nie masz czasu i ochoty stać w kuchni, przygotuj coś naprawdę szybkiego. Pieczone ziemniaki z twarogiem to właśnie taki przepis. Nie napracujesz się zbytnio, a danie jest bardzo dobre. Znów sprawdza się stara zasada, że najlepsze jest to, ...

dawno temu

Powiązane Tematy