Gruzińska kuchnia staje się w Polsce coraz bardziej popularna. I choć nie wszędzie można kupić pochodzące z tego kraju produkty, to niektóre z nich można zastąpić bez szkody dla smaku. Idea prostego placka z mąki pszennej, w którym można odnaleźć przeróżne farsze, znana jest na całym świecie. W Gruzji do mąki dodaje się maślankę i dzięki temu ciasto sprawia wrażenie lekko drożdżowego. Można je wypełnić nadzieniem serowym, warzywnym lub mięsnym.
Składniki:
0,75 kg mąki pszennej,
pół litra maślanki,
125 g masła,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
pół kg sera owczego (słonego),
1 jajko,
1 szklanka oleju (do smażenia),
sól,
pieprz,
1 szklanka jogurtu.
Jak przyrządzić?
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę, maślankę i płynne masło łączymy, dodajemy sodę i ½ łyżeczki soli.
Wyrabiamy ciasto.
Ostatecznie powinno być miękkie i lekko lepiące się do rąk.
Ser mieszamy z jajkiem i doprawiamy pieprzem oraz solą, jeśli nie jest mocno słony.
Z ciasta odrywamy kawałek wielkości pięści i rozwałkowujemy na plaster o grubości ok. pół cm.
Placek smarujemy porcją sera (dwie czubate łyżki) i zawijamy brzegi w specjalny sposób, w tzw. kwiatuszek, czyli zbieramy palcami brzegi (po kawałku) i zwijamy do środka łącząc wszystkie zebrane brzegi w centrum placka.
Takim sposobem uzyskujemy kulę ciasta, którą teraz musimy delikatnie spłaszczyć, najlepiej wałkiem.
Pozostałe ciasto traktujemy w ten sam sposób.
Gotowe chaczapuri pieczemy w piekarniku 15-20 minut (w temperaturze 220 stopni) posmarowane olejem ze wszystkich stron, lub smażymy na patelni w głębokim tłuszczu.
Jak podawać?
Podajemy gorące z dodatkiem zimnego jogurtu, którym polewamy placki już w trakcie jedzenia.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |