Chaczapuri - Przepis

Przepis kulinarny
Chaczapuri Zobacz 5 zdjęć

Gruzińska kuchnia staje się w Polsce coraz bardziej popularna. I choć nie wszędzie można kupić pochodzące z tego kraju produkty, to niektóre z nich można zastąpić bez szkody dla smaku. Idea prostego placka z mąki pszennej, w którym można odnaleźć przeróżne farsze, znana jest na całym świecie. W Gruzji do mąki dodaje się maślankę i dzięki temu ciasto sprawia wrażenie lekko drożdżowego. Można je wypełnić nadzieniem serowym, warzywnym lub mięsnym.

Składniki:

0,75 kg mąki pszennej,
pół litra maślanki,
125 g masła,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
pół kg sera owczego (słonego),
1 jajko,
1 szklanka oleju (do smażenia),
sól,
pieprz,
1 szklanka jogurtu.

Jak przyrządzić?

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Mąkę, maślankę i płynne masło łączymy, dodajemy sodę i ½ łyżeczki soli.

Wyrabiamy ciasto.

Ostatecznie powinno być miękkie i lekko lepiące się do rąk.

Ser mieszamy z jajkiem i doprawiamy pieprzem oraz solą, jeśli nie jest mocno słony.

Z ciasta odrywamy kawałek wielkości pięści i rozwałkowujemy na plaster o grubości ok. pół cm.

Placek smarujemy porcją sera (dwie czubate łyżki) i zawijamy brzegi w specjalny sposób, w tzw. kwiatuszek, czyli zbieramy palcami brzegi (po kawałku) i zwijamy do środka łącząc wszystkie zebrane brzegi w centrum placka.

Takim sposobem uzyskujemy kulę ciasta, którą teraz musimy delikatnie spłaszczyć, najlepiej wałkiem.

Pozostałe ciasto traktujemy w ten sam sposób.

Gotowe chaczapuri pieczemy w piekarniku 15-20 minut (w temperaturze 220 stopni) posmarowane olejem ze wszystkich stron, lub smażymy na patelni w głębokim tłuszczu.

Jak podawać?

Podajemy gorące z dodatkiem zimnego jogurtu, którym polewamy placki już w trakcie jedzenia.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt18 zł

Chaczapuri: Podobne przepisy

Chaczapuri: wypróbuj również

Poczuj się jak u siebie!

... Saperavi (nie zapominając przy tym o słynnej gruzińskiej potrawie chaczapuri z serem sulguni, przypominającym francuską mozzarellę). 26489 Przychodząc do  gruzińskiego domu spotkacie się z wyjątkową ... gościnnością: gospodarze postawią przed ...

dawno temu

Powiązane Tematy