Ryba z grilla na ostro

Przepis kulinarny
Ryba z grilla na ostro Zobacz 3 zdjęcia

Skoro przed nami jeszcze trochę słonecznych dni, nie zwlekajmy, urządźmy grilla! Na ruszt polecam ryby, nawet jeśli są mrożone. Te także zawierają mnóstwo zdrowych składników i choć nie smakują tak dobrze jak świeże, to można je upiec na grillu i otrzymać doskonałe danie. W sukurs przychodzi nam folia aluminiowa, dzięki której ryba pozostanie zwarta, a sos zdąży przeniknąć ją smakiem.

Składniki:

1 kg mrożonej morskiej ryby (dorsz, morszczuk, itp.),
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżka oleju,
1 cebula średniej wielkości,
1/3 łyżeczki chili,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki brązowego cukru,
pieprz,
sól,
pół szklanki wody.

Jak przyrządzić?

Rybę rozmrażamy i osuszamy.

Solimy i skraplamy sokiem z cytryny.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę posiekaną w bardzo drobną kosteczkę.

Dodajemy chili i pieprz, mieszamy, a następnie dokładamy koncentrat i cukier.

Dolewamy pół szklanki wody i dusimy mieszając przez minutę.

Płaty ryby układamy na folii aluminiowej i smarujemy sosem.

Zawijamy i kładziemy na średnio rozgrzanym ruszcie.

Pieczemy przez 20 minut.

Jak podawać?

Podajemy gorącą w towarzystwie pieczywa lub ryżu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt20 zł

Ryba z grilla na ostro: Podobne przepisy

Ryba z grilla na ostro: wypróbuj również

Powiązane Tematy