Skoro przed nami jeszcze trochę słonecznych dni, nie zwlekajmy, urządźmy grilla! Na ruszt polecam ryby, nawet jeśli są mrożone. Te także zawierają mnóstwo zdrowych składników i choć nie smakują tak dobrze jak świeże, to można je upiec na grillu i otrzymać doskonałe danie. W sukurs przychodzi nam folia aluminiowa, dzięki której ryba pozostanie zwarta, a sos zdąży przeniknąć ją smakiem.
Składniki:
1 kg mrożonej morskiej ryby (dorsz, morszczuk, itp.),
2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżka oleju,
1 cebula średniej wielkości,
1/3 łyżeczki chili,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
2 łyżeczki brązowego cukru,
pieprz,
sól,
pół szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Rybę rozmrażamy i osuszamy.
Solimy i skraplamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę posiekaną w bardzo drobną kosteczkę.
Dodajemy chili i pieprz, mieszamy, a następnie dokładamy koncentrat i cukier.
Dolewamy pół szklanki wody i dusimy mieszając przez minutę.
Płaty ryby układamy na folii aluminiowej i smarujemy sosem.
Zawijamy i kładziemy na średnio rozgrzanym ruszcie.
Pieczemy przez 20 minut.
Jak podawać?
Podajemy gorącą w towarzystwie pieczywa lub ryżu.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 20 zł |